20 години решетки заплашват екстрадирана в САЩ българка

Ирина Дилкинска е работила като ръководител на правния отдел на OneCoin

20 години решетки заплашват екстрадирана в САЩ българка | StandartNews.com

Предадената на американските власти българка Ирина Дилкинска и известната като „криптокралицата” Ружа Игнатова са се виждали за последно през 2016-2017 г., съобщи пред Нова телевизия адвокатът на Дилкинска Николай Петров.

Тя е работила като ръководител на правния отдел на OneCoin за около 4-5 години.

„Игнатова е и германски гражданин и непрекъснато е обикаляла света. Дилкинска е работила тук в офиса на OneCoin. В крайна сметка са били работодател и работник”, обясни Петров.

По думите му Дилкинска е извършвала обичайна юридическа работа – правене на договори, следенето как се изпълняват.

„Имало е огромен документооборот, който да се приведе в юридически вид.  OneCoin има дейност в около 170 държави в света, трябвало е да се синхронизира законодателството. При разговорите ми с нея Ирина ми е заявявала, че никога не си е помисляла, че прави нещо нередно”, каза адвокат Петров.

Той обясни, че обвиненията срещу Ирина Дилкинска са 2 на брой и се базират на 2 клетвени декларации – една е на агент от ФБР, а другата на заместник главния прокурор в щата Ню Йорк.

„Това са документите, на които се базира цялата екстрадиция. 75-80% от документите касаят Ружа Игнатова, която така и не е намерена, не е разпитвана”, каза адвокат Петров.

Според него повдигнатите обвинения в САЩ ще търпят много сериозен и критичен анализ от защитата там.

Той обясни, че Дилкинска първо ще бъде изслушана пред съда. Това има силата на предварително дело.  По думите му е възможно да се постигне споразумение с прокуратурата. А вероятността така да се намали присъдата е много голяма, обясни адвокатът.

Дилкинска е заплашена от 20 години затвор. „Тези 20 години, които са максималното, могат да бъдат намалени на половината или дори 3/4”, каза адвокат Петров.

Дилкинска не е очаквала, че ще бъде издирвана от американските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай