10 години затвор за ген. Кирчо Киров

10 години затвор за ген. Кирчо Киров | StandartNews.com

10 години затвор и конфискация на половината имущество получи бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Причината е, че Военният съд го призна за виновен за присвояването на близо 5 млн. лева в периода 2007-2011 г. Това е изпълнение на политическа поръчка, вярвам в съда и ще обжалвам на следваща инстанция, контрира генералът.
Процесът срещу Киров се гледа при закрити врати, защото цялата информация по делото е секретна. Ако тя стане публично достояние, може да бъде застрашена националната сигурност. Според прокуратурата генералът е присвоил близо 5 млн. лв. държавни пари като шеф на разведките. За тази цел той е съставил над 1000 официални финансови документа, с които да оправдае разходите като служебни. Според Киров обаче петте милиона са изхарчени за вербуване на информатори. По думите му в закона не са регламентирани оперативно-вербовъчните разходи и тяхното отчитане. "Аз, за разлика от моите предшественици, се включих лично в оперативната дейност", посочи Киров и подчерта, че е намирал информатори, до които само той има достъп.

Въпреки това военните магистрати признаха Киров за виновен и му наложиха забрана да заема ръководна или обществена длъжност, както и да упражнява професия или дейност, свързана с материални средства за 15 години. Съдът уважи изцяло и предявения от НРС граждански иск в размер на 4 720 196 лева. Присъдата обаче е на първа инстанция и може да се обжалва пред Софийския военно-апелативен съд.

Вярвам в съдебната система и ще обжалвам, заяви Киров след заседанието. Според него делото срещу него е политическа поръчка. "Изпълнение на една политическа поръчка от господин Цветан Цветанов в битността му на вицепремиер и министър на вътрешните работи в предишното управление на господин Борисов. Моето убеждение се затвърди от изключително политизираната пледоария на прокурора", коментира генералът. Той добави, че този процес е започнат като "политическа поръчка и от днешните ръководители на НРС - ген. Драгомир Димитров и ген. Георги Миленов". Според него това дело ще се използва и като коз пред Брюксел, че страната ни е осъдила поне на първа инстанция един от висшите си държавни служители. Причината е, че неговият пост се счита, че има министерски ранг. "Няма нищо политическо в едно престъпление за присвояване, извършено от длъжностно лице на висок пост", контрира говорителят на Военноокръжната прокуратура в София Елин Алексов. "Ген. Киров може да си позволи лукса с всякакви средства да се защитава пред съда и извън него. Бяхме в нормални отношения, но накрая вече чух от него, че от прокуратурата сме лоши хора", добави Алексов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай