Зограф се бори за Десните в Търново

Зограф се бори за Десните в Търново | StandartNews.com

Световноизвестен иконописец ще се бори за гласовете на десните във Велико Търново. Под номер шест в листата на новосформираната коалиция "Десните" в старопрестолния град е зографът Димчо Димчовски.

През по-голямата част от времето си той води спокоен живот и работи в малкото, но много живописно планинско село Гостилица. Негов спътник както в личния, така и в професионалния живот от 1984 година досега е съпругата му Антония. Двамата създават своите икони от средата на 80-те години, използвайки стари и забравени иконографски техники на старите майстори. Двамата работят в традиционния византийски стил, от миниатюра до императорски икони, използвайки злато, сребро, обков, емайл, перли, полускъпоценни камъни. Димчовски съживяват изгубени технологии като синаийски нимбове, гранаре, гратаре, пробастър, чеканка и много други. Двамата са инициатори и учредители на Българското иконографско сдружение.
Образованието си той завършва във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", където учи теология. Средното си образование получава от ТЕТ "М.В. Ломоносов" в Горна Оряховица.

Безспорно може да се каже, че двамата имат много успешна кариера. Участвали са в изложби из цялото земно кълбо. Малко след падането на комунистическия режим двамата за първи път излизат зад граница и участват в изложба в Бон, Германия. Година по-късно пък стават организатори на първия фестивал на ортодоксалната икона във Велико Търново. С небезизвестните Ганчо Карабаджаков, проф. Пламен Легкостуни и доц. Пеньо Пенев пък правят изложба в парламента. На годишнината на ООН през 1995 година също са поканени за участие. Голям успех е и изложбата им в "Галерия на изкуствата" в Ню Йорк, място познато на всеки любител на изкуството.

След това те започват да обикалят света и да представят творбите си в Кипър, Мексико и Колумбия. Неколкократно участват в изложби в Италия - в Парма, Пиаченца, Рим, Флоренция Салсомаджоре ди Терми.

"Влизам в политиката, защото ми писна от двойните стандарти", обяснява Димчовски. И посочва пример с изискването на законодателя двете гуми на колата на всяка ос да са еднакви, за да имат еднакво сцепление. "Но защо навсякъде дупките се пълнят с различен асфалт", пита той. "Трябва да се оправят законите", категоричен е Димчовски. "Трябва ние да подхванем политиката, защото тя ни е подхванала много лошо", категоричен е иконописецът. Той посочва, че ситуацията в държавата трябва да се обърне. "Не искам децата ми да заминат, много е страшно да остарееш сам, искам те да са тук", разказва той. "Какво ще оставим на децата си? Поне като име. Цял живот за едно име работим", обяснява той своето решение и заключва: "Приемете политиката като по-добрия вариант от самозапалването".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай