Златанова: Няма опасност за оперативните програми

До 2020 г. трябва да получим 6,8 млрд. лева, каза вицепремиерът

Златанова: Няма опасност за оперативните програми | StandartNews.com

София. Няма опасност за оперативните програми, нито за конкретни проекти. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на Тв 7. Тя обясни, че има ефект от усвояването на европейските средства. Тя уточни, че икономическата криза е засегнала цяла Европа и първо трябва да се възстановят големите икономики, след това българската.

„Да, няма как само благодарение на еврофондовете да получим икономически растеж. Няма държава, която благодарение само на еврофондовете да е успяла да си набави икономически растеж. Това е въпрос на инвестиции, на бизнесклимат. Има какво да се желае за бизнесклимата, спрямо други членки нашият стои зле по вътрешни регулации", продължи коментара си Златанова.

По повод нападките, че страната ни не е усвоила голяма част от европарите, Златанова каза, че „драматизмът на ГЕРБ е напълно излишен". Вицепремиерът съобщи, че през февруари тази година България има около 27% усвояване, а през март 27,15%. Към 15 октомври пък усвояването е 38,23%, допълни тя. „Договарянето и изпълнението на програмните периоди неслучайно обхваща 7-годишен период. Договарянето и изпълнението е продължителен процес. Ако откриваме един обект през 2013 г., той най-вероятно е плануван през 2006 г. Ако планираме сега един проект, най-вероятно той ще бъде открит след 5 години вероятно от следващото правителство", каза още Златанова.

Грозни са твърденията за монополизиране и спекулиране с европейските фондове, увери Златанова. „Факт е, че системите работят за управление и контрол на евросредствата и е факт, че те работят добре, благодарение на активно и настоятелно партньорство и на ЕК в тези системи. Това е нещо, което не е на едно правителство нито заслуга, нито вина. Никога не съм го започнала този скандал, и се опитвам да го прекратя, аз не обичам драматизма", добави вицепремиерът.

Златанова даде пример за добро управление с новата програма, която се прави на обединението на ОП "Техническа помощ" и "Административен капацитет". Тя изтъкна, че при нея има сливане на съществуващи програми. „Програмата "Наука и образование" е нова, взето е политическо решение от предишното правителство да има такава програма, сега вече парите се намериха и ще има такава програма. Това е един успех на България, ще го защитим", категорична бе тя.

До 2020 г. трябва да получим 6,8 млрд. лева, съобщи Златанова. "Като цяло в момента европейският бюджет е по-малък. За първи път в историята на ЕС има намален бюджет, това е факт, от който тръгва всичко останало. Евробюджетът има друг подход при разходната му част. Доста политики вече се изнасят на общоевропейско ниво със съответните им бюджети, например имаме увеличение със 70% на парите за наука на европейско ниво. Имаме хоризонтална програма "Хоризонт 2020", която се финансира от Брюксел и има 80 млрд. евро, това е подкрепа за европейската наука – общи проекти между европейските държави. За нашето образование си ги имаме парите в оперативната програма", продължи тя.

Инвестициите в Българиям са започнали да намаляват рязко от 2009 г., добави Златанова и продължи с думите: "Те намаляха и в другите европейски страни. Евроикономиките са много свързани една с друга. Ние много зависим от това".

По повод това, че в страната няма конкурс за нотариуси от 5 години, вицепремиерът отговори, че не знае каква е причината. " Предпочитам да пристъпим към обявяване на конкурси, заели сме се с тази задача", уточни тя.

Зинаида Златанова коментира и въпроса за евродокладите. Тя припомни летния устен доклад. "Не може да се случва това 10 години да нямаме напредък. Това не е добре. Що се отнася до бавното правосъдие, България напредна в последните години. Такъв тип забавяния на дела ги съобщаваме, като нещо, което е изключение. Но наистина справедливостта не може да бъде забавяна", каза тя. И уточни, че до момента няма главен инспектор на ВСС. "И в сегашния, и в предишния парламент, политиците не могат да се разберат за това да се намери един човек, който да е достатъчно убедителен да събере 160 гласа, как е възможно това? Остава наистина да призова и 4-те партии в парламента, защото това е нещо, което показва как може да искаме от гражданите да се обединят за една идея, а да не можем да изберем съдебен инспектор", коментира още тя.

„За бюджета на ВСС помолих финансовия министър той да бъде увеличен. По отношение на бюджета на МП ще се съобразя с наложените съкращения от 12%. Но за бюджета на съдебната власт, съм помолила за увеличение, колкото е възможно, за да подкрепим работата на магистратите. Съдебните палати са в лошо положение. Около 1000 сгради имаме, които дори и не знаем в какво състояние са, защото не е направена никаква инвентаризация на сградите", добави Златанова.

Правителство нямаше и 10 дена толеранс. Ние сме от 10 месеца вече в състояние на обществено неспокойствие, на нещо, което е безпрецедентно засега. Може би на 25-ата година от прехода това трябва да се случи, но не благодарение и само на едно назначение, изтъкна вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай