Жекова: ОП "Околна среда" е със сериозни проблеми

Жекова: ОП "Околна среда" е със сериозни проблеми | StandartNews.com

София. "ОП „Околна среда" е с много сериозни проблеми и плащания от февруари месец тази година, което генерира много напрежение между бенефициентите", обяви министърът на околната среда и водите Светлана Жекова, предаде Фокус.

"Вярвам, че има политическата воля за отваряне на този диалог и мобилизиране максимално на средства и усилия, за да се разрешат проблемите. На този етап смятаме, че можем да се концентрираме само и единственото за решаване на проблема, отколкото какъв и от къде идва той", заяви Жекова.

По думите й, ще се концентрират върху възможните решения, като са наясно, че трябва да свършат много работа и затова беше много важно отварянето на диалога днес. Имаме едни и същи приоритети с бенефициентите. И това са приоритетите на България. До октомври трябва да свършим нашата работа по верифициране разплащанията. Надявам се за краткото време, с което разполагаме да направим това", каза Жекова.

"Давам си сметка, че предстоят още сериозни преговори с ЕК преди да бъде взето такова крайно решение. Имаме сериозна работа, която трябва да свършим, за да докажем чрез проверка на новите плащания, че системите ни за управление и контрол работят", допълни Жекова. По думите й, са предприети мерки в рамките на тези месеци, но последна дума има ЕК.

"За да се вземе крайно решение от ЕК, от страна на управляващия орган трябва да бъдат подготвени пакет от искания за сертифициране, които да кажат че системите за управление и контрол работят. Не можем да очакваме до 2 седмици ЕК да вземе такова решение", каза още Светлана Жекова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай