Жега в парламента. Нова военна помощ за Украйна

БСП е против

Жега в парламента. Нова военна помощ за Украйна | StandartNews.com

Жега в парламента днес. В пленарната зала ще се гледа предоставянето на нова военна помощ за Украйна. България праща боеприпаси и неизправни ракети, които страната може да ремонтира и използва. БСП е против.

На извънредно заседание вчера Комисията по отбрана към Народното събрание прие предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К) и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи, предаде БНР.

Предложението беше прието с 11 гласа "за" и 4 "против". Въздържали се нямаше.

Вносители на проекта са депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а сред подписалите са Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и Делян Пеевски.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев защити предложението и предложи помощта да се разшири. От опозицията реагираха остро. Според тях предоставянето на ракетите е стъпка към лишаване изцяло от зенитно-ракетните комплекси на страната.

Борислав Гуцанов от БСП отново поиска оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

По време на заседанието експерт от Министерството на отбраната обясни, че тези ракети не са преминали успешно тестовете и няма начин да бъдат ремонтирани у нас.

Предвидено е да се дадат ракети, а не цели зенитно-ракетни комплекси С-300, както и бойни патрони по стандарт на НАТО.

Ракетите са дефектни и не могат да послужат на Българската армия, потвърди и военният министър Тодор Тагарев на заседанието на комисията и увери, че това няма да застраши националната сигурност.

България е правила опит да поправи ракетите. Такава процедура е била задвижена от Министерството на отбраната в периода от 15 септември 2020-а до 21 юли 2022 г. Единствената допусната фирма е била тази на производителя - руския концерн за въздушно-космическа отбрана “Алмаз-Антей”. Оказало се обаче, че и концернът няма възможност да поправи ракетите и е предложил България да се обърне към резерва на Русия, което не е възможно заради инвазията в Украйна.

“Българската страна няма способност за ремонт и възстановяване на неизправните зенитно-управляеми ракети от типа 5B55P(K) за ЗРК С-300, без това да застрашава живота и здравето на личния състав. Съответно България не може да ги ремонтира, нито да ги ползва, но са нужни на украинската противовъздушна отбрана”, пишат вносителите.

“Ако ние тръгнем да ги правим, при нас рискът, ако стане инцидент, е по-висок за личния състав и хората, които ги обслужват, докато при украинците този риск е по-приемлив, тъй като според тях с един от дефектните комплекси могат да ремонтират няколко от техните действащи и да защитават градовете си”, обясни шефът на комисията Христо Гаджев.

Какъв точно е дефектът на ракетите, е секретна информация. “Тези зенитни ракети не са преминали успешно тестовете”, лаконичен бе зам.-командирът на ВВС бригаден ген. Петьо Мирчев.

Ракетите наистина са неизправни, срокът на годност на горивото им е изтекъл. То е опасно и токсично и у нас няма условия да бъде подменено, казват експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай