Жега! САЩ заковаха Малофеев, Цветан Василев се разтресе

Приказката на банкера беглец в Сърбия скоро може да свърши

Жега! САЩ заковаха Малофеев, Цветан Василев се разтресе | StandartNews.com

Световните агенции гръмнаха днес, че американската прокуратура е поискала да бъдат конфискувани 5,4 милиона долара от банкова сметка в САЩ на руския бизнесмен Константин Малофеев.

Тази новина гарантирано е изправила на нокти укриващия се вече осма година в Сърбия банкер Цветан Василев, обвиняем по аферата на века - източването и умишления фалит на КТБ.

Машинациите на Цв. Василев с Малофеев през 2015 г. със сигурност отдавна са в полезрението на американските правораздавателни органи и е само въпрос на време дългата ръка на закона в САЩ да почука на вратата на луксозния хотелски апартамент на банкера в Белград, предаде БЛИЦ.

През април тази година САЩ обявиха, че са повдигнали обвинения на руския олигарх Константин Малофеев заради нарушаване на санкциите, наложени срещу Русия във връзка с инвазията в Украйна.

Според американското правосъдие Малофеев е финансирал сепаратизма в Крим, а освен това е участвал в схема с американеца Джак Ханик, в опит да придобие телевизионна мрежа в България (става дума за бившата телевизия на Цветан Василев ТВ7).

БЛИЦ припомни как през 2015 г. Цветан Василев, в съдружие с пионките на Малофеев Пиер Луврие и Дмитрий Косарев, а впоследствие и с Николай Малинов и Джак Ханик, се опита да финтира обществото ни и да хариже на Москва в комплект двата военни завода „Дунарит“ и „Авионамс“, Българската телекомуникационна компания, както и фирмите ГАРБ, ТВ 7, НУРТС и Фърст диджитъл.

Историята е кратка, но затова пък твърде съдържателна и гарантира интереса на американските служби освен към Малофеев и към Цветан Василев.

След като избяга в Сърбия, Цветан Василев „продаде“ в началото на 2015г. на французина с руски паспорт Пиер Луврие активи закупени с пари от КТБ, струващи над 1 милиард евро, за „крупната“ сума от… 1 евро („Дунарит“, „Авионамс“, Българската телекомуникационна компания, ГАРБ, ТВ 7, НУРТС и Фърст диджитъл). Тоест на практика ги подари на руснаците, вместо да ги върне на Фонда за гарантиране на влоговете. После се оказа, че Луврие е човек на Константин Малофеев, скандалния олигарх, подкрепящ сепаратистите в Донецк, където командир беше Игор Гиркин-Стрелков – бивш негов служител и добър приятел именно с Пиер Луврие.

След като схемата с Луврие беше разкрита, Цветан Василев се заигра с друг руснак – Дмитрий Косарев, оказал се също служител на Малофеев. С него Василев се договори да си разделят активите, които Луврие му „върна“, в съотношение 80 към 20 процента, а Косарев пое ангажимента да осигури охраната на Василев и семейството му. Договорът за това изтече в медиите.

На следващо място именно Цветан Василев осигури на Николай Малинов и на съдружника му от руската телевизия „Царьград“ Джак Ханик (а по този начин и на самия Малофеев, който издържа този тв канал в Русия) да „влезе“ в ТВ 7, която беше финансирана от КТБ с над 300 милиона лева от парите на вложителите.

Схемата им също беше разкрита, като единствено неуспелите опити за вписване в Търговския регистър осуетиха плановете на тандема Малофеев-Ханик-Василев да прокарат руските хибридни медийни интереси в България. Не бива да се забравя и фактът, че станаха публично достояние и ръкописните бележки на Василев за това, че се е договарял с Леонид Решетников, приближен на Путин бивш генерал от КГБ.

Впоследствие Малинов беше обвинен от българската прокуратура в шпионска дейност в полза на Русия именно заради договорките си с руснаците и с Василев, а Решетников и Малофеев получиха забрана да влизат в България.

Истината всъщност е много проста – Василев винаги е бил човек на Кремъл в България, а контактите му с Русия не само не бяха прекратени след рухването на КТБ, а напротив – задълбочиха се. А и самият факт, че вече 8 години намиращата се под руско влияние Сърбия отказва да го върне в България, говори сам за себе си.

Така или иначе, щом американското правосъдие този път се е заело да разнищи докрай аферата покрай делата на Джак Ханик и Константин Малофеев в България (последните двама вече обвинени от САЩ), а сега конфискува и авоарите на руския олигарх в Америка, то несъмнено на прицелът им със сигурност е и Цветан Василев. Тоест скоро приказката му в Сърбия с източените от КТБ пари може и да приключи окончателно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай