Жаблянов: В ГЕРБ има неяснота за какво е вотът

Жаблянов: В ГЕРБ има неяснота за какво е вотът | StandartNews.com

София. Вотът на недоверие едва ли ще мине, но дебатът ще даде възможност отново да се изкажат аргументите за пълния провал на правителството в тези повече от 100 дни, заяви по БНР Делян Добрев от ГЕРБ.

"Вотът на недоверие е единственият механизъм, който опозицията има в една парламентарна република, за да предизвика дебат и да потърси отговорност и смяна на правителството. Ясно е, че за да мине един вот на недоверие, трябва един от депутатите или от БСП, или от ДПС, заедно с всички останали народни представители, да гласуват против правителството", обясни Добрев.

Според него управляващите водят държавата в абсолютно неправилна посока. Той подчерта, че ако внесат частичен вот, това ще означава, че ГЕРБ подкрепя един или друг министър, една или друга политика. "Не виждаме такава сфера, затова искаме вот на недоверие върху цялостната политика на правителството. Обвиненията, че по този начин осигуряваме спокойствие на управляващите до европейските избори следващата година са несъстоятелни", каза той.

Добрев изброи аргументите за искания вот на недоверие – скандалните назначения, актуализацията на бюджета, увеличаващата се безработица, намаляващият износ, спадът на икономическата активност, спадът на инвестициите, протестите. Той припомни и големите обещания на БСП в предизборната им програма, които не са изпълнени все още. "Хората не могат да чакат половин или една година или две години за стартиране изпълнението на някаква икономическа програма. Това трябва да се започне още от първия ден на управлението", заяви той.

"Не мисля, че аргументите на вота на недоверие са такива, че да могат да предизвикат в по-голямата част от обществото необходимия и нужен за тях политически ефект", смята Валери Жаблянов от Коалиция за България. Според него изказаните до момента аргументи нямат фактически основания. "Не смятам, че все още има изявена цялостна икономическа политика на кабинета, за да може да бъде критикувана", заяви той.

"ГЕРБ трябва да изяснят срещу какво внасят вот на недоверие – срещу предизборната програма на БСП или срещу правителството. Тяхното отношение въобще и към политиката, и към управлението, беше несериозно и такова остава. За нас голямата загадка е защо това несериозно отношение е факт – дали защото техният управленски опит беше съвсем скромен, или защото по принцип така се отнасят към основните въпроси на България?
Предизборната платформа и политическа програма, каквато е тази на БСП, засяга много по-широк кръг въпроси от тези на един ограничен парламентарен мандат в рамките на 4 години. Надявам се г-н Добрев да преброи работните места след 3 години. Все пак 250 000 работни места не знам как се назначават за 2 месеца, но най-вероятно тези чудеса са били възможни в предишното управление", опонира Жаблянов.

"Очевидно там има пълна неяснота за какво е вотът. От г-н Добрев чувам, че той е за предизборните обещания. От други негови партийни представители чуваме, че е против правителството", коментира Жаблянов и припомни, че правителството е експертно и се подкрепя от няколко партии, които имат различни позиции. "Това правителство ще изпълни оптималното, което е възможно в тази ситуация", каза той.

"Никой на никого не е заложник. Аз мога да кажа, че месец и половина българският парламент беше заложник на ГЕРБ и антипарламентарното й поведение", категоричен бе още Жаблянов, коментирайки подкрепата на партия "Атака". Според него по-голямата част от хората в момента не искат предсрочни избори. По думите му правителството никога не е разчитало на протести в своя полза, за да може да докаже способностите си.

Делян Добрев коментира още декларацията за национално съгласие. Той я определи като "добри пожелания". "Тази декларация уж е за национално единение и национални приоритети, а в същото време е написана в партийна централа. Не виждам националните приоритети като приоритети, измислени в партийна централа. Виждам националните приоритети като такива, когато са обсъдени с обществото и приети от обществото и всички политически партии. Това е проблемът", заяви Добрев.

Жаблянов каза в заключение: "Струва ми се, че може в следващите месеци не само премиерът, но като цяло членовете на кабинета да са по-активни в публичен план. Българското общество разбира кога едно правителство работи за България и кога едно правителство приказва, а резултатът е обратен."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай