Жаблянов: БСП показа своята подкрепа към правителството

Жаблянов: БСП показа своята подкрепа към правителството | StandartNews.com

София. БСП подкрепи правителството в пленарната зала със своето присъствие. ПГ на КБ, както и правителството бяха там и се проведе диалог, но ГЕРБ не пожела да участва. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ Валери Жлаблянов. Депутатът коментира, че е елементарно от гледна точка на парламентаризма, когато се внася вот на недоверие на правителството, този, който го внася, да го подкрепи. "Иначе, защо се внася?", попита той. Жаблянов обясни, че това, което се губи на българските граждани в политиката, е здравият смисъл. Той подчерта, че това, което става в парламента е достояние на всички граждани и според него те си задават няколко въпроса: "Защо тези, които искат да внесат вот на недоверие на правителството, не го подкрепят?", "Защо ГЕРБ не влизат в пленарната зала или влизат и не се регистрират?" и "Какъв е техният аргумент, защото до момента не е представен такъв?".

Жаблянов изрази мнение, че въпросът за работоспособността на българския парламент е в желанието на политическите партии да работят. Народният представител заяви, че парламентаризмът предполага добра воля и желание. Той припомни, че преди две седмици бе предложена Декларация за актуалните национални приоритети и задачи, която са подкрепили парламентарните групи на КБ, ДПС и "Атака". Депутатът обаче коментира, че няма как да се решават проблемите на българските граждани, когато избраните да ги представляват не отиват в парламента. "Когато и политическите партии, особено тези от десницата, които през годините на прехода никога не потвърдиха своята привързаност към парламентаризма, атакуват парламента от вън и от вътре, на БСП не остава нищо друго, освен да се придържа към Конституцията и да устоява", заяви депутатът.

Според него технологията, по която е създаден хаоса в българския политически живот е следната: Борисов казва, че до май няма да има избори, след една седмица заявява, че ще внесе вот на недоверие на правителството за цялостна политика, същата вечер казва, че няма да е за цялостната политика, а за едно конкретно министерство, след това обяснява, че правителството няма легитимност, внася вота и не го подкрепя. Той припомни, че месец и половина ГЕРБ не е присъствала в НС и коментира, че продължава същата линия на поведение на ерозия на парламента, която е започнала по време на управлението си, което е било "определено премиерско републиканско управление принизяващо парламента и подкопаващо стойността му". Според него, авторитетът на парламента пред българските граждани се изгражда от партиите, които са в него. "Когато те обаче не спазват принципите на парламентаризма, което демонстрира ГЕРБ със своите действия, това оронва престижа му", допълни народният представител. Той изрази съжаление, че един парламент избран от българското общество не може да бъде пълноценен, само защото егото на един човек в държавата е толкова голямо, че не може да го преглътне. "Ако не разберем, че парламентът е колективно усилие и че не може един човек да прави заложници цяла държава, няма да вървим напред", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай