Земеделският министър с голяма новина

10 милиона са недостатъчни, какво ще направи държавата?

Земеделският министър с голяма новина | StandartNews.com

България ще получи около 10 милиона евро от втория финансов пакет от 100 милиона евро по предложението на Европейската комисия за подпомагане на земеделските стопани от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия като частична компенсация на затрудненията от вноса на селскостопански продукти от Украйна. Това съобщи на събора на овцевъдите край Лясковец министърът на земеделието Явор Гечев, предаде БНР.

Тези пари не са достатъчни и България иска информация от ЕК за методите, по които е пресметната втората финансовата помощ от около 10 милиона евро за българските селскостопански производители, пострадали от украинския внос, заяви аграрният министър Явор Гечев.

"Ние смятаме, че България е подценена по отношение на втория пакет. Искаме задължително, за нас е изключително важно още два продукта да бъдат обследвани до 5 юни. Не само слънчогледовото олио, за нас е много важно сухото мляко. Изкупната цена на млякото падна с 30 % за два месеца, обаче, забележете, това не се отрази на крайната цена в търговските вериги."

Освен постигнатите договореност с украинския министър на земеделието за общи механизми за въздействие при възникване на пазарни смущения, включително резки промени в цените при двустранната търговия със слънчогледово олио, министър Гечев поясни, че се работи и по други теми.

"Работим, включително по гаранционни фондове, които да предложим на самия ЕС да реализира – отсрочено плащане на различни държави, които потребяват пшеница, защото е изключително е важно не просто да има забрани, а да има механизми, които урегулират този тип кризи."

По думите на земеделския министър за Гергьовден у нас вносът на евтино македонско агнешко месо е значително по-малък от миналата година.

"Категоричен е фактът, че, когато има българска продукция, тя е на по-висока цена, но тази цена е доброволно желана от самите потребители, т.е. българските продукти имат качество, оттам има и търсене.", каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай