Земеделците непреклонни! Отказаха подкрепата

Протестите им продължават

Земеделците непреклонни! Отказаха подкрепата | StandartNews.com

"Няма да се съгласим с предложената от Министерски съвет методика за подпомагане. Тя не е приемлива за нито един производител в България", заяви пред БНР Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Годишното приключване започва след първи март. Гоним експедитивност и подпомагане в момента, а не напред във времето. Второ – целим подпомагане на всички стопани, които са реални производители, а тук има голяма опасност да се подпомогнат такива, които са в сивия сектор“.

Според Проданов, тази методика е измислена с цел завабяне на подпомагането.

Той коментира думите на премиера Денков, който вчера каза, че за 2023 г. зърнопроизводителите са отчели декларирана печалба от 3 милиарда лева.

"Няма как за 2023 г. да сме отчели печалба. Данъчното приключване въобще не е започнало. Започва от първи март.

При нас цифрите показват големи загуби, дори по-големи от това, което Министерството на земеделието отчита. Загуби със сигурност ще има".

Данъчната загуба в земеделието е изключително абстрактно понятие, защото стопанската и финансовата година не са едно и също нещо, отбеляза той.

Не трябва да се взираме само в подпомагането, което  искаме, заяви Проданов.

"Има законодателни инициативи, които трябва да се случат. Не получихме ясна гаранция, че парламентарните групи поемат отговорност законите да бъдат променени

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай