"Зелените": Кабинетът на Орешарски ще бъде пълен провал

"Зелените": Кабинетът на Орешарски ще бъде пълен провал | StandartNews.com

София. Партия "Зелените" обяви провала на кабинета „Орешарски" още преди той да започне да работи. Тя призова хората да се включат активно в гражданските протести във вторник и сряда. „С обявяването на състава на проектокабинета се сринаха илюзорните обещания на БСП и останалите партии на статуквото, че ще търсят подобрение в прогнилата обществена и политическа среда в България". Това пише в официално изявление на партията до медиите.

Позицията на „Зелените" е, че в Министерски съвет ще фигурират имена на хора, които вече са свързани с олигархията и са участвали „в поддържането на клептокрацията в страната". Те са категорични, че съставът на кабинета на Орешарски отблъсква хората и ги насочва към това, че ще бъдат разграбени обществените ресурси. „Зелените" смятат, че няма да бъде пощадена и природата на България.

В писмото на партията е написано още, че Петър Стоянович е „деен подръжник на доказано противозаконните претенции на Юлен АД в ущърб на Национален парк Пирин". По думите на партийците варненското пристанище и Даниел Папазов са под контрола на групировката ТИМ.

„Отстраняването на кандидата за министър на инвестиционното планиране Калин Тихолов – едно от лицата на озъбената общинска строителна корупция по Черноморието, демонстрира неспособността на новото парламентарно мнозинство да предложи дори минимален набор от некомпрометирани лица в управлението", коментират „Зелените" . От партията смятат, че предложеният на мястото на Тихилов също е обвързан с холдинги от фирми, които имат съмнителна репутация с „разнообразна дейност".

От партията "Зелените" обявиха, че нямат доверие в кабинета на Пламен Орешарски и призовават Народното събрание да отхвърли правителство в този състав. „Скрити зад стените на Парламента, партиите на статуквото за пореден път доказват, че са неспособни да променят траекторията на обществено развитие към защита на обществения интерес, гражданските права, природата, европейските демократични и правни ценности в България", коментират още „Зелените".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай