Здрави нерви и английски заради доклада за КТБ (ОБЗОР)

Здрави нерви и английски заради доклада за КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Депутати се редят на опашка да четат над 500 страници

Документът е само в един екземпляр и вече е в парламента

Докладът за КТБ вече е на разположение на депутатите в Народното събрание. Той бе внесен днес. За да четат документа, който е над 500 страници, обаче народните избраници трябва да владеят английски език. Както и да се редят на опашка, защото докладът е само в един екземпляр. Той не може да се копира и разпространява. Ангажимент, че текстът, изготвен от "АликсПартнърс", ще бъде предоставен в секретното деловодство на парламента, пое премиерът Бойко Борисов в петък. В края на работния ден в понеделник от компанията е получен отговор до синдиците по искането документът да бъде оповестен. Така днес финансовият министър Владислав Горанов го изпрати в парламента. В полученото от "АликсПартнърс" писмо се изразява категорично становището, че в интерес на опазване на масата на несъстоятелността на КТБ трябва да се спазят клаузите за конфиденциалност на доклада. С оглед удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на Корпоративна банка, от компанията допускат компромис, като изразяват съгласие документът да се предостави само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от парламентаристите при условие, че няма да бъде копиран или разпространяван.

От компанията се аргументират, че в доклада се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката. Авторите на доклада са категорични, че той следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемат отговорност по съдържанието за преводи на български език. "Както обещах, докладът на "АликсПартнърс" вече е в деловодството на Народното събрание. С оглед удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, народните представители ще могат да се запознаят с информацията в пълния оригинал", написа вчера следобед премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Един от първите, които пожелаха да видят документа, бе независимият депутат Георги Кадиев, който недоволен коментира в социалната мрежа, че има само един екземпляр, и то на английски. Дойдох пръв пред секретна секция, но пуснах колежка и сега чакам. Дама е, пък и по-късно участва в тв предаване по темата.

Други депутати не забелязвам, обясни Кадиев в социалната мрежа. "И да ви кажа честно, не виждам как 240 души ще четат 500 страници на английски. И какво ще разберат и запомнят от тях", написа още независимият депутат. Малко по-късно той допълни, че е прочел половината доклад. Добре подредени факти и препоръки най-вече към синдиците, които не мога да коментирам в конкретика, каза Кадиев. Има страшно много числа и се говори основно за компании. Не видях нито едно име на политик", коментира пред Нова телевизия депутатът. "Има препоръки от "АликсПартнърс" какво да се предприеме и очаквания колко може да се събере. В крайна сметка най-важното нещо в този доклад е да се възстановят средствата. Нямам представа обаче дали някой е взел предвид тези препоръки", коментира още Кадиев. Докладът надмина очакванията ми, направен е много професионално, коментира пред "Стандарт" депутатът от БСП Румен Гечев. Той също бе сред първите, видели документа. Навлезли са в детайли на схемите, по които са раздавани необезпечени кредити. Няма конкретни имена, работили са с имена на фирми, каза Гечев. Той е впечатлен от отправените препоръки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай