Защо възраждат НДСВ? Истинската причина

Готви се нова коалиция

Защо възраждат НДСВ? Истинската причина | StandartNews.com

Шокиращата новина, оповестена на фаталния 13 декември от проф. Огнян Герджиков, че НДСВ се възражда, не избухна случайно ден преди гласуването на предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет начело с проф. Николай Герджиков, който претърпя неуспех при гласуването в парламента на 14 декември.

Очевидно предварителни сондажи на опитните политици в царската партия са стигнали до извода, че ако първият мандат за съставяне на редовно правителство след изборите на 2 октомври се провали, едва ли ще успеят и вторият, и третият.

Затова ексцаристите са решили да предприемат спешни мерки за възкресяване на партията си, която да влезе не просто в тясна колаборация с „Български възход“, но дори и в коалиционни отношения преди вече очакваните избори през следващата пролет.

Това разкриха пред „Стандарт“ отлично информирани източници от средите на НДСВ.

„НДСВ се завръща на политическата сцена. Има силни лица, ще бъдат познати лица. Ще има и нови, има желаещи и да се записват“, заяви проф. Герджиков. Той не само беше председател на 39-ото Народно събрание от квотата на НДСВ, когато царската партия пое властта след парламентарните избори през 2001 г. Но и служебен премиер на първото правителство на президента Румен Радев.

През последните месеци знакови лица на НДСВ отново излязоха в публичното пространство в експертно качество. След като спечели изборите през миналата година партията на Слави Трифонов ИТН пък изненадващо обяви кабинет начело с Николай Василев, който бе вицепремиер в правителството на НДСВ с премиер Симеон Сакскобургготски и министър в кабинета на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

В проектокабинета на проф. Габровски пък изгряха други две знакови имена от управлението на НДСВ, включително и в комбинация и с БСП – експравосъдният министър Миглена Тачева и вицепремиерът Меглена Плугчиева. Това даде основание на наблюдателите веднага да провидят възкресение на първите хора от царското управление.

Преди това като анализатори и на политическите, и на икономическите процеси в медиите редовно гастролират друга ярка личност на царското управление – проф. Даниел Вълчев, както и бившият вицепремиер Лидия Шулева и икономиста Любомир Дацов.

„Има възвръщане на доверието. Оптимист съм, това може да обърне тренда на политическия живот“, заяви проф. Герджиков, оповестявайки възраждането на НДСВ. И допълни, че конгрес ще има след два месеца, тъй като се готвят за избори.

Идеята на НДСВ е да сплоти редиците с партията на Стефан Янев, който също е бивш служебен министър на двете правителства на Румен Радев, назначени през 2021 г., както проф. Герджиков.

Близост между двете партии се долавя и от наименованията им. Царската партия, стартирала като Национално движение „Симеон Втори“ през 2007 г. се преименува на Национално движение за стабилност и възход. Партията на Стефан Янев пък се казва „Български възход“. А страстта към понятието „възход“ може да сроди двете партии като предизборна коалиция през 2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай