Защо Мисията БСП е невъзможна

Коментар на Карлина Андролова за патовата ситуация у нас

Защо Мисията БСП е невъзможна | StandartNews.com

"Президентът Радев нямаше друга възможност, освен да даде третия мандат на БСП. Предстоят избори и той разчита на електората на БСП. При връчването на мандата Румен Радев се опита да каже, че размиването на властта зад експертна формула би било неполезно. В същото време той много добре знае, че тяснопартиен кабинет е напълно невъзможен. 

БСП има намерение „да изгради отново изгорелите мостове“ с другите „партии на протеста“, каза с непремерен патос един от говорителите на социалистите.

Парадоксът е, че БСП не можа да изгради мостове дори вътре в самата партия и на предишните избори организациите по места бяха разцепени по самото дъно на две половини, основно по въпроса за председателката.

Както винаги г-жа Нинова защити резултатите си със сатирично обяснение от сорта, „и този път не се провалихме, а само стартирахме надолу“.

Българската социалистическа партия непрекъснато се опитва силно да се разграничи от ГЕРБ, за да получи статут на доверие от т.нар. „партии на протеста“.

Въпросът, който виси пред „Има такъв народ“ и „Демократична България“, е с какво БСП дава по-интелигентна перспектива за страната ни от ГЕРБ? Отговорът е: с нищо.

Тъкмо напротив. БСП озадачава с лошата си кадрова селекция. И от възпитана старомодна партия със собствено политическо пространство БСП се превърна в агресивна и аматьорска партия с неясен периметър на значение.

Социалистическата партия трудно понася характеропатията на председателката си, и в момента г-жа Нинова би дала всичко да може да състави експертен кабинет, през който да заздрави позициите си вътре в партията.

Уви, вчерашното интервю на Слави Трифонов пред Бойко Василев категорично дава да се разбере, че кабинет с мандата на БСП няма да има.

Това, което базово липсва на политиката ни, е политическа интелигентност, умение да правиш политика, а не само и единствено да източваш предимствата на политическата позиция.

Защо България няколко пъти подред излъчва нежизнеспособен парламент? Защото имаме пълно разпадане на възпитателните механизми и от там отмиране на чувството за гражданска отговорност.

Това са неща, които не вълнуват по-голямата част от населението, обитаващо българската територия.

Гражданската политическа интелигентност, гражданските ценности никога не се формират спонтанно, те са резултат от своеобразно възпитание от разнообразни обществени източници – медии, образование, институции, публичен дебат, партийна дейност и пр.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай