Защо гафът на Радев е обиден? Дипломати говорят

Президентството трябваше по-отговорно да подходи към случая, каза Даниел Митов

Защо гафът на Радев е обиден? Дипломати говорят | StandartNews.com

Защо президентът Румен Радев скри и от българите, и от Естония, че е бил в контакт със заразен с коронавирус? Въпросът вече няколко дни няма отговор и предизвиква лавина от коментари и възмущения.

ВИЖ ОЩЕ: Офицер от ДС разби Радев за коронаскандала

„Много посещения са били прекъсвани поради съмнения за контакт със заразени с коронавирус лица. Нямам отговор на друг въпрос - защо президентът е решил да пътува, при положение че е бил уведомен за положителния тест на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, съдейки по прессъобщението на Министерството на отбраната“, заяви през БНР бившият външен министър два мандата Даниел Митов, който доскоро живееше в Естония.

Според него президентството е трябвало по-отговорно да подходи към случая и държавният глава да участва виртуално в конференцията, каквато възможност са използвали останалите участници. Митов е на мнение, че като цяло в подобна пандемия не трябва да се участва в такива форуми.

„Проблемът е, че с прессъобщението си при прекъсването на визитата българската и естонската страни се разминаха, като българската пропусна да спомене факта, че става въпрос за прекъсване на визитата, защото президентът е имал близък контакт със заразено лице, естонската страна го направи. Това разминаване създава усещане, че не се подхожда честно и откровено към българските граждани“, допълни Митов.

"Има шеф на протокола и медицински лица на подготвителни среща, там се уговарят всички неща, за да се реагира навреме. Тук не са реагирали навреме, от Талин информират, че техния и нашия президент са разговаряли и са стигнали до разбирането, че трябва да се прекрати посещението. След това слушаме изявлението на Радев, после това на естонския президент", каза в същото време в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" един от основателите на Дипломатическото дружество, дипломатът Атанас Павлов.

"Официалните посещения на един държавен глава са обект на много голяма важност за двете страни. Още по-голяма е важността при събития с многостранен характер, посещенията се готвят много внимателно", сподели Павлов.

"Нещата е могло да бъдат решени още в първия ден на разговор между държавните глави. Има разлика в представянето на информацията от страна на президента и на всички други институции. Това е неприятна ситуация. Има пропуски и подготовката на цялото мероприятие от страна на хората, които придружават президента", завърши дипломатът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай