Защо Борисов реже партньорите? Обяснението от политолог

Стабилна ли е сглобката?

Защо Борисов реже партньорите? Обяснението от политолог | StandartNews.com

Предстоящите избори са мотивът, който стои зад критичните думи на Бойко Борисов от последните дни срещу партньорите на ГЕРБ в управлението и най-вече срещу %Продължаваме промяната". Това смята политологът Петър Чолаков.

"Според мен сглобката няма да се разпадне. Това изостряне на тона, което чуваме от лидера на ГЕРБ Борисов, е с цел по-скоро да сплоти привържениците на ГЕРБ, симпатизантите, тъй като предстои изборна битка, това е. Конструкцията е такава, че може да оцелее много време", каза Чолаков пред Нова телевизия.

Според него има външнополитически натиск страната да има евроатлантическо правителство, заради войната в Украйна.

Преди ден между партньорите в управлението Кирил Петков и Бойко Борисов имаше ново напрежение, след като Борисов се ядоса, че се сменят кадри по време на депутатската ваканция.

Сглобката е стабилна, се съгласи и политологът Димитър Ганев. "Не смятам, че това се отнася задължително за правителството", коментира той и посочи, че ако ГЕРБ спечели убедително местните избори на 29 октомври, може да постави сериозно въпроса защо по-малка парламентарна група държи управлението.

Според банкера Левон Хампарцумян президентът Румен Радев "пробва къде ще може да натрупа политически капитал и къде има място, където може да получи политически преимущества".

"Той се опитва да обедини около себе си всички, които не харесват това правителство", коментира Чолаков и припомни, че държавният глава е с одобрение над 40%, правителството - с 20%, а Народното събрание е с едва 10 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай