Защо Борисов избра проф. Габровски? Румен Христов свали картите

Лидерът на СДС с гореща прогноза за кабинета на ГЕРБ

Защо Борисов избра проф. Габровски? Румен Христов свали картите | StandartNews.com

ПП няма да предложат кабинет, за да няма време за прегласуване на евентуално вето върху Изборния закон, смята лидерът на СДС Румен Христов.

Ето какво заяви той пред „Стандарт“:

Кандидатурата на проф. Николай Габровски беше неочаквана от гледна точка на име, което чухме в последния момент. Но варианта за представяне на непартийна фигура се обсъждаше. Вариантите бяха два – лидерът на партията или някой от заместниците му или равно отдалечена, но обществено приета личност, каквато безспорно е тази на проф. Габровски.

По този начин казваме, че ние сме готови на диалог, на дебати, на дискусия за това дали може да бъде съставено правителство в този тежък момент, като си даваме ясна сметка, че ние бихме понесли негативи като първа политическа сила, която предлага министър-председател и стои зад него. Но има тежки ситуации, в които понякога загърбавш партийните интереси за сметка на интересите на България.

Не зная дали това е сондирано с останалите парламентарно представени политически сили.

Обсъждани са били няколко имена, но до голяма степен решението за проф. Габровски е било лично на Бойко Борисов, защото натискът на ГЕРБ и желанието на ГЕРБ беше да бъде лидерът, а не някои от заместниците. Но в крайна сметка се взе това решение и аз смятам, че то е добро.

Съставянето на правителството в този парламент е много трудна задача. Но ако с първата политическа формация, предложила такава личност като тази на проф. Габровски не се състави правителство, очевидное, че няма да има такова. Няма как втората политическа сила да състави правителство. И и отдоста време на базата на политическия опит казвам, че съм скептичен към съставянето на правителство с третия мандат.

Президентът Румен Радев може да протака времето до връчването на втория мандат от гледна точка на разбирателството и награсата и в политическите формации, че януари и февруари месец не са най-добрият период за провеждане на избори.

Но това, което чувам е, че ПП и ДБ, които твърдяха, че ще съставят правителство, сега, след приемането на Изборния кодекс искат веднага да върнат мандата. Същевременно започнаха отново да се предлагат и молят на г-н Радев да наложи вето, отново допряха до неговите услуги. И ако той наложи вето и те върнат бързо мандата, да няма време за преграсуване на ветото в парламента. Но ние можем да работим и до късно-

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай