Заради отложена среща: Ренци се извини на Орешарски

Заради отложена среща: Ренци се извини на Орешарски | StandartNews.com

Двамата премиери ще се срещнат на 28 май

Рим. Италианският премиер Матео Ренци лично се е обадил на Пламен Орешарски, за да се извини за отложената среща в Рим, която трябваше да проведат двамата днес. Ден преди българският министър-председател да замине на еднодневна визита в Италия, Ренци е отменил планираната среща. Това бе причината Орешарски да отложи посещението си, като вместо него българската делегация за италианската столица бе оглавена от вицепремиера Даниела Бобева.

"Няма никакво политическо послание в това отлагане, причината са заключителните митинги на основните политически партии в Италия", обясни посланикът ни в Рим Марин Райков. Според източници на "Стандарт" Ренци е отменил всичките си срещи както с чуждестранни гости, така и със собствените си министри. Двамата премиери ще се срещнат на 28 май, когато Орешарски ще бъде на аудиенция при папа Франциск.

В Рим вицепремиерът Даниела Бобева се срещна днес с Джорджо Скуинци, президент на най-голямата и влиятелна бизнес организация в Италия - Конфедерацията на италианската индустрия. В делегацията са и външният министър Кристиан Вигенин и представители на българския бизнес.

В програмата бе предвидено и поклонение пред паметника на Иван Вазов и посещение на църквата "Свети Павел". Вицепремиерът Даниела Бобева се срещна в посолството ни в Рим и с представители на българската общност - разговор, който е традиционен в навечерието на Деня на славянската писменост и култура - 24 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай