Заради Нотариуса! Викат Сарафов в парламента

ПП излезе със специална позиция

Заради Нотариуса! Викат Сарафов в парламента | StandartNews.com

Депутатите викат главният прокурор Борислав Сарафов в парламента, за да им даде обяснения по повод показното убийство на Мартин Божанов - Нотариуса. "Продължаваме промяната" настоя със специална позиция Сарафов да бъде изслушан в Народното събрание.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски: Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно

За незабавното създаване на временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса, настоя по-рано днес председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Той ще предложи това на партньорите от евроатлантическото мнозинство в Народното събрание. Предложението е в отговор на призива на гражданската организация „Антикорупционен фонд“.

 

От ПП определят ликвидирането на Нотариуса като: "поредното поръчково убийство, свързвано в публичното пространство с подозрения не само за разчистване на сметки в престъпния свят".

Тема на изслушването на главния прокурор обаче ще са разкритията, последвали убийството, за системата за оказване на влияние в съдебната система, разкрита след като Нотариуса бе ликвидиран. Управляващите изрично посочват случая на съдия Владимира Цариградска, която е била заплашвана от Божанов и от 5 години е под охрана.

Ето целия текст на позицията на ПП:

Миналата седмица в страната се случи поредното поръчково убийство, свързвано в публичното пространство с подозрения не само за разчистване на сметки в престъпния свят, но и за отстраняване на неудобен свидетел, който би могъл да разкрие порочни и престъпни факти за корупция в съдебната власт.

Показанията и разкритията, които в последствие съдия Владислава Цариградска направи в национален ефир, ни дават силно основание за безпокойство.

Затова предлагаме в Народното събрание на основание чл. 26 от ПОДНС да бъде изслушан изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, както и съгласно предложението на Антикорупционния фонд - да бъде създадена парламентарна комисия, която да събере всички възможни факти и обстоятелства около убийството, възможните мотиви и последствия, както и да проучи наличието на данни за бездействие на Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС, прокуратурата и другите компетентни органи.

Предложението ще бъде обсъдено в подробности на редовното заседание на ПГ на Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" днес, и внесено по съответния ред в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Цачо
преди 2 месеца

Заради прогнилата и корумпирана съдена система, никой не вярва в правосъдието.

Откажи