Започна визитата на д-р Стоянович в Кърджали

Започна визитата на д-р Стоянович в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. С посещение на Регионалния исторически музей започна визитата на министъра на културата д-р Петър Стоянович и двамата му заместници Велислава Кръстева и Васил Василев в Кърджали. Те разгледаха богатите музейни експозиции, а обиколката им започна от залата по археология.

В ролята на гидове влязоха ръководителят на проучванията на Перперикон проф. Николай Овчаров и неговата дясна ръка Даниела Коджманова, които проследиха живота в Източните Родопи от античността през римската епоха до Средновековието.

Представени бяха най-ценните находки, открити по време на различни археологически разкопки в региона, особено на Скалния град на траките и на светилището край Татул. Пръстенът на Птолемей, амвонът от раннохристиянската църква на Никета Ремесиански, цветна керамика и съдове, ползвани при жертвени обреди, бяха само малка част от артефактите, които гостите успяха да видят. Показана бе и залата на бъдещия трезор на музея, където ще се съхраняват златовезаните епископски одежди, намерени в храма "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали.

След посещението в музея д-р Петър Стоянович разгледа и изложбата в артгалерия „Кръг", представяща бита, традициите и културата на арменците в Кърджали.

От 21.00 ч. министърът на културата д-р Петър Стоянович ще открие тринадесетия Международен фестивал на изкуствата "Перперикон – 2013". В първата вечер зрителите ще видят спектакъла "Самодивска сватба", представен на природния феномен "Каменната сватба" край Кърджали.

В неделя д-р Стоянович и зам.-министрите на културата Велислава Кръстева и Васил Василев ще инспектират разкопките на Перперикон и Татул. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай