Четвъртък,

Заплахите продължават, какво се случва на Капитан Андреево

От: Стандарт Нюз, кадър Нова ТВ -
2697
Заплахите продължават, какво се случва на Капитан Андреево
A
A
A

Предлагането на подкупи и заплахите към държавни служители продължават в случая с лабораторията за проверка на храни на ГКПП "Капитан Андреево", стана ясно на нарочен брифинг, свикан от заместник-министъра на земеделието Иван Христанов по повод одита на граничния пункт.

"Трима инспектори на дойдоха на работа последните 4 дни преди одита, като си пуснаха болнични. Имаме сигнали, че те са били заплашвани да не дойдат на работа", разкри Христанов. По думите му в серията заплахи са попаднали двама народни представители и трима висши чиновници. На двама души са били предложение подкупи, за да се откажат.

Пунктът на ГКПП "Капитан Андреево“ беше отдаден под наем при съмнително проведен търг в края на миналата година, като договорът започна от 1 февруари тази година, поясни заместник-министърът. Следващата седмица ще бъдат обобщени данните от проверката на договора и на дейността на пункта, извършена от три контролни органа.

По темата се изказа и директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. По думите му от 9 години Отделът по вътрешен одит към БАБХ не е проверявал граничния пункт. В този отдел работят над 100 души. „Една част от служителите чакат властта да си отиде и да се върнат нещата", посочи той.

Одитът е констатирал, че шестте сгради, предоставени от държавата на БАБХ, за да осъществява контрола върху всички влизащи в страната и ЕС храни от растителен и животински произход, сградният фонд е в много лошо състояние. "Последните 10 години те не са били под стопанисване на БАБХ, а на фирмата, с която е имало договор", обясни Даскалов.

Според него оттук нататък ще трябва да се вложат много средства, за да се поправят изкъртените стени, замърсените повърхности, висящите тавани. "Ще трябва да се направи основен ремонт", поясни той.

Сред констатациите е и промяната на предназначението на някои сгради, което прави непълноценен контролът. Даскалов подчерта, че става дума за фуражите. "Сградата, която трябва да контролира качеството, е със сменено предназначение. Сега е офисът на фирмата наемателка и трите й каси. През всички тези години ние не сме имали такава сграда", каза шефът на БАБХ.

ГДБОП бяха сезирани още в края на тази седмица на база на предварителните данни от одита. В понеделник ще им се изпрати сигнал с по-пълни данни, който ще бъде адресиран и до главния прокурор Иван Гешев, както и до Прокуратурата в Хасково.

"Той ще е допълнен и с това, че нашите контролни органи не са извършвали проверки в последните 9 години и да се проверят за нарочно поведение и за свързаност с предходното управление и фирмата, с която има договор", каза Даскалов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички