Неделя,

Запазва ли се коалицията? Лена проговори

От: СТАНДАРТ -
5156
Запазва ли се коалицията? Лена проговори
A
A
A

Запазва ли се управляващата коалиция след поредицата разтърсили я скандали? Отговор на този въпрос даде говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Коалицията е твърдо решена да работи още по-добре заедно, да ускори законодателната дейност, да има по-бързи стъпки и в изпълнителната, каза Бориславова след края на извънредния коалиционен съвет в Министерски съвет. На него бяха обсъдени взривоопасните теми Северна Македония и скандалният закон „Василев” , който дава власт на Министерски съвет да прави черни списъци на неудобни хора и фирми.

"Това беше един от най-приятните и ползотворни коалиционни съвети, които сме имали", каза Бориславова.

Актуализацията на бюджета трябва да бъде приета в парламента до края на юни. "В седмицата от 6 до 10 юни ще се постараем темата да бъде разгледана в Народното събрание на първо четене в комисия”, допълни тя.

"Обсъдихме как да подобрим законодателната дейност на коалицията и нейното единодействие. Това, което предстои, е важно както за пенсиите, така и за всички други антикризистни мерки, които се гласуваха на предишния съвет. Заложихме срокове кога актуализацията трябва постъпи в НС, как депутатите ще работят заедно", посочи още говорителят на кабинета.

Обсъдена е и необходимостта експертните коалиционни съвети да се свикват в по-ясен график, за да няма напрежение.

Друга важна тема, която е била засегната на коалиционния съвет тази вечер е била свързана с Плана за възстановяване и устойчивост.

"На Народното събрание му се очертава да извърши изключително тежка дейност - да приеме над 20 законодателни промени, които са социално чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани реформи”, посочи още Лена Бориславова.

За закона „Василев” Лена Бориславова каза, че по тази тема е съставена начална работна група в Министерстно на правосъдието и тя не е засегната на съвета.

"Разглеждат се много различни варианти на законопроект. Това, което изтече в медийното пространство, е законопроект, за който не съм виждала чернова, нито премиерът или вицепремиерът, така че предполагам, че Министерство на правосъдието ще имат още много работа, преди да видим финален текст, върху който да можем да проведем политическа дискусия", заяви началникът на кабинета на Кирил Петков.

"Фазата е толкова начална, че няма конкретен текст, върху който да се провеждат дискусии. Не е изненада, че се работи по законопроект, който въвежда забранителни списъци от ЕК, но е спекулация колко се разширява неговия обхват и до каква степен се въвеждат други ограничения, спрямо лица извън тези списъци, но там няма текстове, които ние да обсъдим коалиционно", допълни Бориславова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички