Вторник,

Заков с новина за изтребителите Ф-16, какво следва

От: Агенция Стандарт -
2707
Заков с новина за изтребителите Ф-16, какво следва
A
A
A

България е договорила два вида компенсации заради забавянето на доставките на изтребителите F-16. Това каза военният министър Драгомир Заков по време на изслушване пред ресорната комисия към парламента.

По думите му, компенсациите са разделени на два вида - 25 млн. долара ще бъде отпуснато на България като допълнителна помощ за купуване на воъръжение. 9,5 млн. долара ще бъдат дадени от американците за обучение на пилотите ни.

"Имаме допълнителна уговорка със САЩ, в случай че се забави доставката на първата партида самолети след първото тримесечие на 2025 година, да отложим и нашата вноска за купуването на истребителите", обясни военния министър, цитира БНТ. По думите му, "подобен компромис" от САЩ не е бил постиган при такива договори досега.

Страната ни трябва да реши до 1 ноември дали да ги приеме предложените общо стойност 34 млн. долара и така да потвърди и втората поръчка изтребители F-16. Те са изцяло свързани с втория договор за доставка.

"В случай, че не приемем постигнатите условия, може да се каже, че зачеркваме проекта F-16 за България", каза още Заков. Той допълни, че министерството ще внесе инвестиционно предложение за втория основен договор за доставка в Министерския съвет в четвъртък.

Постигната е и допълнителна уговорка България да придобие още самолети от САЩ при отпадане на МИГ-29 заради изтичане на живота на двигателите им, ако се наложи.

Ако България отхвърли тези условия, е застрашена цялата доставка на F-16 у нас, каза Заков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички