Заков каза кога идва втората порция изтребители F-16

Министерството на отбраната много внимателно обмисля какво да поиска от американската страна

Заков каза кога идва втората порция изтребители F-16 | StandartNews.com

До 2027 година може да бъдат доставени и вторите 8 изтребителя Ф-16. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред комисията по отбрана, предаде БНР.

През септември парламентът може да вземе решение за тези машини. В момента Министерството на отбраната много внимателно обмисля какво да поиска от американската страна.

"Продължаваме разговорите с американската страна, тоест линия по линия гледаме в момента. Не сме стигнали още до етапа, в който те да ни изпратят тази ценова оферта. Очаквам това да се случи някъде през юни. Ние сме си поставили като задача в момента да видим много внимателно какви изисквания имаме към самолета. Знаете, при първия договор поради финансови причини имаше някои липси на способности. Сега ние се опитваме да ги компенсираме с втората част, без това да доведе обаче до драстично увеличение на цената," обясни министърът на отбраната.

От 6 до 13 милиарда лева е стойността на техниката, която ще трябва да закупи България. Министър Заков уточни, че към момента дори два процента от Брутния вътрешен продукт не биха били достатъчни за покриване на нуждите.

В началото на април от посолството на САЩ обяви, че България ще получи първата партида от осем изтребители F-16 през 2025 г.

От мисията тогава уточниха, че одобрените от Конгреса 1,673 милиарда долара за втората партида за България "са най-високото очаквано количество и стойност в долари въз основа на първоначалните изисквания. Действителната цена ще бъде по-ниска в зависимост от окончателните изисквания, оторизирания бюджет и подписаните договори, ако и когато бъдат сключени."

1,673 милиарда долара също беше най-високата възможна цена, разрешена за първата партида от F-16 - но крайната цена беше 1,256 милиарда долара, от които България плати 1,2 милиарда долара, а САЩ платиха 56 милиона долара, припомниха още от посолството.

Втората партида, след като бъде одобрена, ще пристигне през 2027 или 2028 г. Това е разумен срок за ново производство на модерен изтребител навсякъде по света, заявиха тогава от дипломатическата мисия на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай