Неделя,

Заков каза кога идва втората порция изтребители F-16

От: Агенция Стандарт -
4852
Заков каза кога идва втората порция изтребители F-16
A
A
A

До 2027 година може да бъдат доставени и вторите 8 изтребителя Ф-16. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред комисията по отбрана, предаде БНР.

През септември парламентът може да вземе решение за тези машини. В момента Министерството на отбраната много внимателно обмисля какво да поиска от американската страна.

"Продължаваме разговорите с американската страна, тоест линия по линия гледаме в момента. Не сме стигнали още до етапа, в който те да ни изпратят тази ценова оферта. Очаквам това да се случи някъде през юни. Ние сме си поставили като задача в момента да видим много внимателно какви изисквания имаме към самолета. Знаете, при първия договор поради финансови причини имаше някои липси на способности. Сега ние се опитваме да ги компенсираме с втората част, без това да доведе обаче до драстично увеличение на цената," обясни министърът на отбраната.

От 6 до 13 милиарда лева е стойността на техниката, която ще трябва да закупи България. Министър Заков уточни, че към момента дори два процента от Брутния вътрешен продукт не биха били достатъчни за покриване на нуждите.

В началото на април от посолството на САЩ обяви, че България ще получи първата партида от осем изтребители F-16 през 2025 г.

От мисията тогава уточниха, че одобрените от Конгреса 1,673 милиарда долара за втората партида за България "са най-високото очаквано количество и стойност в долари въз основа на първоначалните изисквания. Действителната цена ще бъде по-ниска в зависимост от окончателните изисквания, оторизирания бюджет и подписаните договори, ако и когато бъдат сключени."

1,673 милиарда долара също беше най-високата възможна цена, разрешена за първата партида от F-16 - но крайната цена беше 1,256 милиарда долара, от които България плати 1,2 милиарда долара, а САЩ платиха 56 милиона долара, припомниха още от посолството.

Втората партида, след като бъде одобрена, ще пристигне през 2027 или 2028 г. Това е разумен срок за ново производство на модерен изтребител навсякъде по света, заявиха тогава от дипломатическата мисия на САЩ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички