Закон и за държавните гардове

Закон и за държавните гардове | StandartNews.com

Държавните гардове вече си имат закон. Документът, който регламентира работата на Националната служба за охрана (НСО), бе приет на първо четене в парламента. Депутатите гласуваха текстовете, предложени и внесени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В тях пише, че президентът, председателят на парламента и премиерът нямат право да откажат охрана от НСО. Те имат право на охрана и до четири години, след като са напуснали постовете си, но само при условие, че е констатирана опасност за живота им. Всички останали могат да откажат държавна охрана, след като попълнят декларация. На тях им се полага охрана по местоживеене, както и лична охрана и транспорт в чужбина.

Законът дава право за охрана и на депутатите. Това обаче ще става само при констатирана повишена застрашеност в мирно време. За първи път се дава възможност български задгранични представителства да имат охрана от НСО.
"Самият факт, че 25 години са функционирали тези структури, значи са необходими", заяви от трибуната Цветанов. И призова колегите си да се отнасят сериозно към текстовете.
Размяна на реплики предизвика текстът за това как може служител на НСО да определи дали една жена е бременна или не. "В частта, където е записано, че се забранява насилието срещу бременни и деца, г-н Цветанов, сигурен съм, че вие не можете да определите дали колегата Х е бременна или не?", коментира съпредседателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.
Проектът, който за първи път регламентира на законово ниво и запазва досегашните функции на спецохранителите, бе приет на първо четене със 106 гласа "за", 11 "против" и 30 "въздържал се".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай