Захариева подкрепя Плевнелиев за Изборния кодекс

Захариева подкрепя Плевнелиев за Изборния кодекс | StandartNews.com

Правосъдният министър Екатерина Захариева подкрепи президента Росен Плевнелиев за Изборния кодекс.

"Изказват се различни мнения относно референдума, смятам, че компетентните органи веднъж завинаги трябва да разрешат този въпрос. Не може да се хаби енергията на празно. Така че нека сме внимателни. Независимо кой е президент, той има своите задължения и правомощия. Плюс това държавният глава се избира от хората. Върху гласуването и ограничаването на правилата, смятам, че трябваше да се въведе електронното гласуване. И подкрепям ветото на президента. Факт е, че втората част от закона ще възбуди повече интерес", заяви Захариева в ефира на БНТ.

"Когато се разработва законодателство, свързано със съдебната система, е хубаво да се правят заедно. Много са нещата, които дебатирахме вчера, но в петък очаквам още по мощен дебат по отношение на инспектората. Никога не е ставало въпрос за полиграф на магистратите", каза тя.

"В момента и изпълнителната власт не може да се меси в нещата на магистратите", допълни правосъдният министър.

"Да, не са ниски възнагражденията в съдебната система, но трябва и да сме сигурни, че магистратите не живеят по-добре от това, което получават", посочи още Захариева.

"Считам, че е добре Конституционният съд да се произнесе по конкретни въпроси на референдума. Добре е да има референдуми, но енергията на хората не трябва да се губи напразно. Те трябва да са сигурни, че въпросите, които са зададени и на които ще отговорят след това, ще намерят реализация на практика", коментира Захариева.

„Конституционният съд трябва да се произнесе принципно – може ли да има референдуми по бюджетни въпроси, може ли по въпроси, които са от компетенцията на Велико народно събрание. Не бива да се подвеждат хората по тези въпроси и е хубаво да е ясно по какво може и по какво не. Ако въпросът е свързан със задължително Велико народно събрание, а ние нямаме свикано такова, какво правим?", попита тя.

По думите ѝ, затова е по-добре Конституционният съд да се произнесе преди референдума, за да е ясно какво може и какво не може. "Не бива да се хаби енергията напразно. Независимо дали една политическа партия е за или не намаляването на народните представители, това е принципен въпрос. Нека да сме внимателни и веднъж завинаги да е ясно", каза министър Захариева.

Относно това, че част от въпросите, които президентът предложи за референдум не бяха приети от Народното събрание, а същите без особен дебат депутатите приеха по отношение на референдума на Слави Трифонов, тя заяви: "Има еволюция в тяхното мнение, че все пак е добре хората да бъдат питани по важни за тях въпроси. Все пак има и разлика между двата референдума от законова гледна точка. Единият е иницииран от президента и НС може да реши да не го одобри или да одобри част от въпросите, което направи, но тогава, когато е иницииран с подписка и са събрани над 400 000 гласа, те са длъжни да го гласуват. Те са длъжни по закон да го подкрепят независимо дали една партия е за или против", обясни още министър Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай