За първи път! Габриел прави историческа крачка

Изпълни основно свое обещание

За първи път! Габриел прави историческа крачка | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел засенчи всички предишни първи дипломати на България. Тя изпълни ангажимента си да направи външнополитическа стратегия на страната ни. Това бе едно от основните й обещания, поемайки Външно министерство.

Габриел и професор Георги Фотев, председател на Консултативния съвет, ще представят проект на външнополитическа стратегия на България утре, 8 април. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Документът е изготвен след широко експертно и обществено обсъждане. Стратегията има за цел да увеличи предвидимостта и подкрепата за българската външна политика и да повиши авторитета на българската дипломатическа служба, се казва в съобщението.

В края на февруари Габриел бе домакин на конференцията „Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България“ в Дома на Европа.

Тогава тя заяви, че това би било първата в историята на страната външнополитическа стратегия.

„Такъв публичен документ ще бъде и силен публичен израз на фундаменталните ценности на България, принципи и норми, които определят нашите цели и нашите приоритети в международните отношения. Те имат за задача да ни определят и като уверен и надежден партньор“, добави Габриел.

По думите ѝ тези принципи и ценности не са нови и произтичат от желанието на България още отпреди 30 години да се присъедини към европейското семейство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Дано!
преди 3 седмици

Дано стратегията да не включва нова желязна завеса, каквото и да означава това. Имаме нужда от мир със себе си и със света.

Откажи