"Южен поток" се влива в пенсии и стадиони

Ще създаде нови работни места, заяви Борисов пред "Файненшъл таймс”.

"Южен поток" се влива в пенсии и стадиони  | StandartNews.com

София. Държавни пари няма да бъдат влагани в българския участък от газопровода "Южен поток", съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю за  "Файненшъл таймс”. 

„Този проект ще създаде нови работни места в България”, заяви той. „Следващото правителство ще събира транзитните такси за газа, транспортиран през газопровода, и ще могат да изплащат по-високи пенсии и да строят музеи и стадиони”, допълни премиерът. Той е категоричен, че  „Южен поток” ще подобри икономическата ситуация в България и ще окаже благотворно въздействие на ситуацията с енергийното снабдяване на Европа като цяло. 

Борисов отрече информацията, че за да се отплати за строителството на газопровода на своя територия София е готова да се откаже от получаването на такси за транзита на синьо гориво в близките 15 години. Той изрази изненада от въпросите за това дали проектът ще бъде осъществим при условията на падащото потребление на газ и пролиферацията на източниците за доставка, последвала бума на шистовия газ в Северна Америка.

"Подобни въпроси, трябва да се отнесат до „Набуко” , коментира Борисов. Той почерта, че подкрепеният от ЕС проект за доставка на газ от Каспийско море е основен приоритет на България. „Досега за „Набуко” са похарчени десетки милиони евро, за да бъде администриран, и все още не знаем източника на газ за газопровода”, посочи премиерът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай