Юруш на вота. Колко се наредиха на опашка

Документи в ЦИК подадоха всички формации от 47-то Народно събрание

Юруш на вота. Колко се наредиха на опашка | StandartNews.com

Партиите и коалициите, които издигат кандидати за депутати за вота на 2 октомври, са общо 31.

22 партии и 7 коалиции бяха регистрираните за последния вот на 14 ноември.

Документи в ЦИК подадоха всички формации от 74-ото Народно събрание. Това  "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" подаде документи чрез мандатоносители, тъй като още не е регистрирана от съда. Лидерът на "Български възход" заяви на специална пресконференция, че ако останалите формации приемат целите и условията на "Български възход", би могъл да си партнира с всички политически сили. "Нямаме червени линии и предварителни условия към никого", добави той, като не пропусна да отбележи, че очаква партията му да бъде водеща политическа сила. На въпроса  по какви критерии е избрал да си партнира с партии, създадени след отцепването им от друго формации, Янев отговори, че не приема подобни твърдения и смята, че това е част от политическия процес. "Ако сега работим по реализиране на определени идеи и политики, не виждам защо трябва да се връщаме назад в миналото", поясни той.  Критериите и начинът, по който "Български възход" са се събрали със съмишлениците си, е, че до голяма степен споделят идеите на партията, каза Янев и даде конкретни примери.

Партия "Свобода" има патриотичен профил, но не е декларативен и идеите й съвпадал с тези на "Български възход" за защита на националните интереси. "Партия на Зелените" е с профил, който касае всички българи - защита на околна среда и развиване на бизнеса в съзвучие с природата. Партия "Български земеделски съюз" е с фокус върху развитие и стимулиране на българския бизнес и осигуряването на продоволствената сигурност. "Имаме стратегия и тази стратегия е споделена и от нашите партньори", добави Янев.

Бившите коалиционни партньори Мая Манолова и Отровното трио също се регистрираха поотделно. Манолова отива на вота със собствения си политически проект "Изправи се България", а Николай Хаджигенов и Арман Бабикян - като "Ние идваме!", с мандата на "Единната народна партия" на Мария Капон.

"Българско лято" на укриващия се в Дубай бизнесмен с 19 обвинения Васил Божков отново не е допусната до участие в изборите, заради санкциите по закона "Магнитски".

Сред останалите, които подадоха документи за регистрация, са партия "Българско национално обединение - БНО" на Георги Георгиев, партия "Пряка Демокрация" на Петър Клисаров, партия "Правото" на Мария Колева, партия "МЕР" на Славчев, партия "Български национален съюз "Нова Демокрация" на Боян Станков-Расате, партия "Българска социалдемокрация - Евролевица" на Александър Томов, партия "Народна партия истината и само истината" на Венцислав Ангелов, партия "Консервативно обединение на десницата" на Петър Москов, партия "Движение на непартийните кандидати" на Минчо Куминев, партия "Глас народен" на Светльо Витков, партия "Български съюз директна демокрация" на Георги Неделчев, партия "Национален фронт за спасение на България", ВМРО, партия "България на труда и разума", партия "Национално движение Единство" и коалиция "Справедлива България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай