Юнкер: Бойко ще махне механизма

Юнкер: Бойко ще махне механизма | StandartNews.com

България и Румъния ще бъдат разделени, наистина механизмът за проверка и контрол е към своя край, каза Юнкер

"Винаги съм казвал, дори в предизборната кампания (и държа на обещанията си), че по време на мандата на Комисията България ще излезе от механизма", категоричен бе той. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред представители на медиите, отразяващи заседанието на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. "Имаше доклади, те казват каквото казват, но аз съм убеден че премиерът, моят приятел Бойко, ще направи всичко, за да отговори на очакванията. Убеден съм, че ще го направи. Така че ще бъде направено", заяви самият Юнкер.

По думите му никога не е имало българо-румънска двойка. "Всички държави ще бъдат третирани по отделно. Убеден съм, че премиерът и неговото правителство ще направят всичко, за да бъде взето решението по време на мандата на тази Комисия. То (решението) ще бъде взето. Защото обичам българския премиер, който е брат и приятел, сериозен човек, солиден, не смея да кажа, че е като мен", категоричен бе председателят на Европейската комисия.

Председателят на Европейската комисия заяви, че вярва в това, което правим. ЕК в самия доклад за мониторингов механизъм отчита, това което е направено - че се раздели съдийската колегия, прокурорската колегия, изборът на съдии от съдии и прокурори от прокурори, засиленото влияние на инспектората, конкурсното начало", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

"Това, което сме направили е добре. За съжаление се оказа, че около една година не са готвени закони, това е голяма слабост на българското правителство. В момента се подготвят 5 изключително важни закона, между които този за тероризма, НПК, закона за съдебната власт. Аз исках февруари да са готови, а се оказа, че въобще не са работили по тях. Амбицирани сме, имам уверение от госпожа Захариева, че до април месец ще смогнем да ги направим", допълни още той.

Борисов посочи, че очаква до края на март от ЕК да бъдат пратени наблюдаващи прокурори, които да помагат по механизма за сътрудничество. „Всичко, което е необходимо, се надявам до средата на тази година да се задвижи с пълна сила", посочи Борисов.

Вече месец гръцката държава не се намесва по никакъв начин за затварянето на нашите граници и днес ще го кажа и на Съвета. Два пъти говоря с Ципрас и съм се опитал да запазя в максимален обем добрия тон, колегиалността. Позицията ни е не само вече много твърда, не става въпрос дори за средства и това, което губим. Това е целенасочено отношение към България, защото други пунктове не се затварят", заяви в Брюксел премиерът Борисов.

"По опорната точка за „огледалото" не мога да говоря, винаги съм виждал себе си в огледалото. Когато след Лондон си дадох сметка, че дори може да витае съмнение върху моята честност и принципност, мисля, че реакциите са повече от ясни. Амбициите ми са да направим България пример и ще го направим. Използвам законосъобразни аргументи, целта и това, което виждат хората е политическа воля", допълни министър-председателят.

„Нямам нужда да ме подкрепят, имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля и ако искат всички да ми обявят война, защото виждате – в огледалото започва да излиза кой ли не и да се разправят по брутален начин помежду си. Нямам никаква зависимост и ще ви го докажа, ако някой още не се е убедил в това", заяви пред медиите Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай