Йовчев: Задълбочаваме работата с ОЛАФ

Йовчев: Задълбочаваме работата с ОЛАФ | StandartNews.com

Брюксел. "Сътрудичеството с ОЛАФ е много добро и между българските власти и няма открити върпоси", заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след среща с генералния директор на службата Джовани Кеслер, предаде БНР.

Йовчев е дал уверения, че реформите в МВР няма да засегнат дирекцията, натоварена с борбата със злоупотребите с еврофондове у нас: "Обсъдихме възможността да се отделят повече ресурси за АФКОС – не финансови ресурси, по-скоро човешки ресурси и технически, така че да съумеем по-ефективно да работим в тази насока. Също така обсъдихме възможността посредством допълнителни нови форми на съвместна работа да задълбочим сътрудничеството. Мисля, че това са едни добри идеи, които обсъдихме и ще бъдем в състояние да ги реализираме."

Вицепремиерите Цветлин Йовчев и Зинаида Златанова са обсъждали с генералния директор на ОЛАФ и плановете за създаване на европейска прокуратура, която да работи по злоупотребите с еврофондове.

Двете страни са се обединили в оценката, че взаимодействието е добро и има перспективи да се задълбочава и развива. Като важен елемент в този процес дирекция „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС" - (АФКОС) ще се ползва с пълната подкрепа на ръководството на МВР е заявил министър Йовчев.

По време на разговорите България е изразила последователната си подкрепа за създаването на Европейска прокуратура, която да пази ефективно финансовите интереси на съюза. Проектът за регламент предстои да залегне в дневния ред на следващото заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай