Петък,

Йовчев: Създаването на досиета е вредно за обществото

От: Администратор -
1852
Йовчев: Създаването на досиета е вредно за обществото
A
A
A

София. "Ако наистина ние създаваме условия, в които да се раждат досиета, то това е един лош атестат за обществото. Именно за да се справим с това трябва да имаме върховенство на закона, ясни процедури и правила, които да не позволяват това да се случва". Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев пред БНР.

Ако оставим обществото да се движи по това, че някой някъде създава досиета и тези досиета са в основата и стават двигател на обществено-политическите процеси, то това нещо е изключително вредно, продължи министърът.

"Имаше страни, в които се действаше още в първите месеци на промяната в посока да се отвори, да се разсекрети всичко. От там нататък вече обществото да решава. Имаше и други страни, които смятаха, че тази страница трябва да бъде затворена завинаги и повече да не се обръщат към нея. Ние избрахме един модел, който, според мен, беше такъв, че фактически обществото мъчително години наред вече само си създава този проблем". Това бе коментарът на Йовчев за разсекретяването на досиетата в бившите комунистически републики.

Йовчев бе категоричен, че скандалите с флашките, които станаха през последните няколко седмици е страната, носят много негативи за държавата. "Създаваме си сами една гнусна обстановка в страната. Тровим собственото си общество по този начин. От август миналата година като министър на вътрешните работи аз нямам никаква информация за това кой се подслушва", добави той. И увери, че МВР няма възможности да подслушва. "Ако е имало такова нещо, то е било съгласно закона", категоричен бе министърът.

Три неща са важни, когато говорим за СРС-та, изтъкна вътрешният министър. На първо място трябва да се спазва изцяло закона. Това, което е посочено в закона за СРС-та. На второ място, информацията, която е придобита, да не се използва за нищо друго, освен за целите, които са разследване на престъпление и противодействие на престъпността. И на трето място да се прави всичко възможно, така че да няма нерегламентиран достъп до тази информация. От там нататък всички сме равни пред закона, разясни той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички