Йовчев: Ако има виновни в МВР, ще бъдат наказани

Йовчев: Ако има виновни в МВР, ще бъдат наказани | StandartNews.com

София. "Имаме всички гаранции, че не може да се използва техника или хора от държавни структури без да остане следа след това", заяви от ефира на предаването „Лице в лице" по бТВ министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

„Има регистри на базата, на които може да се извърши проверка", заяви Йовчев. Запитан как може да има 700 спецакции при Цветанов, без да има следа от тях, Йовчев каза: „За 700 полицейски акции не е имало основание. 200 от тези 700 нямат и документи. Около 700 са. Поради тази причина ще сформирам работна група, която ще прегледа действащата нормативна база за да не случва повече това. Имаше сигнали за спецакциите. Реших да проверя дали е така по какъв начин са ползвани сила и помощни средства, имаме около 1300 за тези 4 години. Трябва да се мисли как това би се отразило на хората и на околните около тях. Затова ще предприемем всички действия това да не се случва повече. Установено е, че имало такива спецакции, но няма документи, имало е и устни заповеди, които са издавани. Това може да се окаже и в противоречие със закона. Ще има виновни, ще видим кои са те, дали ще е престъпление, или дисциплинарни наказания, но ще има наказание. Ако има виновни в МВР, те ще си получат заслуженото", каза още Цветлин Йовчев.

"Искам да ограничим властта на министъра на вътрешните работи, без значение кой е той и да се занимава само с политика. Не може да се занимава с това, че някой се е срещал с някой, с компромати и след това държавата да има отговорност за това. За казуса около Борисов така и не разбрах имало ли е среща", коментира още министър Цветлин Йовчев.

„И сега не знам Цветанов да е бил подслушван, възможно е да е така, но нямам такава информация. Не съм проверил изявленията на адвоката, защото не ме интересува. Ако има такова нещо, то е извършено съгласно закона. Не мога да коментирам нещо, за което нямам информация, ако е имало такова нещо, е било направено при всички изисквания на закона", каза Йовчев.

„Трябва да се спазва закона при прилагането на СРС да бъде законно и да отговаря на изискванията. При получената при експлоатацията им информация да не се използва за друго, освен ако е свързано с престъпления. Вицепремиерът не отговаря за разследвания, дела, бюджети. Нямам право и власт, имам право да видя да дали са формулирали правилно приоритети си. Не бих си позволил да поискам списък на хора, които подслушват", допълни още Цветлин Йовчев.

Йовчев е убеден, че подслушването за Мишо Бирата не е от ДАНС. "Имам съмнения, че записът е изнесен от МВР. Служител, който неправомерно е копирал информацията и е бил уволнен дисциплинарно, коментира той. И допълни, че бившият вътрешен министър Цветанов трябва да понесе политическата вина за това. В случая е ясно - че има незаконно подслушване и нерегламентиран достъп до информацията. Ако е спазен закона, този запис би трябвало да е унищожен", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай