Йотова: Имаше опит за гавра с Конституцията

Тя посочи, че хората искат промяна и апелира с гласа си да я направят

Йотова: Имаше опит за гавра с Конституцията | StandartNews.com

„Беше направен един много нелеп опит, това може би е много меко определение, да бъде вкаран проект за нова Конституция. Този опит получи не само съответното отношение на българското общество, но и на международните ни партньори – най-вече на Венецианската комисия. Аз не се притеснявам да нарека този опит гавра с българската Конституция.”

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Още от деня“ по БНТ, предаде Епицентър.

„Не мога да нарека по друг начин проект, който се пише на коляно. Нито една юридическа общност не си позволи лукса да застане зад него, даже определени известни юристи в нашето общество. Това е документ, в който човешките права са най-отзад. Това е едната страна на въпроса. Втората е, че ние се надяваме, че след едни добри, прозрачни и честни избори – това, за което се правиха всички тези консултации повече от 13 месеца, ще има стабилно мнозинство, стабилно Народно събрание и правителство, които ще могат да проведат разумни, достоверни и резултатни дискусии за промяна в българската Конституция, в нашия основен закон“, каза още тя, цитирана от "Фокус".

Илияна Йотова обясни, че ще стигне времето, което остава от мандата на президента, за да се реализират идеите му за нова Конституция.

Вицепрезидентът посочи, че след широко обществено обсъждане е станало ясно, че българите не харесват начина, по който се управлява държавата.

„Хората определено не харесват начина, по който живеем. Те не харесват начина, по който се управлява българската държава. Те искат много по-значимо участие във взимането на решения по важните въпроси, които предопределят общото ни бъдеше. Обществото не харесва това, че във всички класации, не само в рамките на ЕС, но и сред нашите съседи, все сме на последните места – и по отношение на бедността, и по отношение на това, че в България има най-много млади хора, които нито работят, нито учат, по отношение на неравенствата, на ниската ни компютърна и интернет грамотност. Всичко онези факти, които са написани в един документ на държавата за прогнозата за развитието ни до 2030 година“, каза още Илияна Йотова.

Тя посочи, че хората искат промяна и апелира с гласа си да я направят.

2021 трябва да е годината на възстановяване на българската държава, подчерта вицепрезидентът.

Според нея един по-разнообразен парламент след изборите не винаги означава нестабилно правителство. Йотова отбеляза, че ролята на президента ще бъде много важна по време на консултациите след изборите при съставянето на нов кабинет.

"Ролята на президента ще бъде много голяма в този процес, защото при него ще бъдат направени всички тези консултации.Трябва да бъдат направени много разумно. Аз съм сигурна, че ще има и компромиси, ако затова питате. Защото сега точно България има нужда от едно много стабилно правителство. С много силна подкрепа не само от НС, но и обществена подкрепа. Грешно ще бъде, ако една голяма част от желанията, от предложенията, които правеха хората, протестирайки на българските площади, не са представени по някакъв начин в следващото НС.", коментира вицепрезидентът Йотова.

Илияна Йотова подчерта, че в отиващия си мандат на това Народно събрание е станало ясно, че Президентството и управляващите няма как да имат пресечни точки.

"Ние имаме друг поглед и друга философия за това как трябва да се управлява страната. Институциите се правят от хора, от политически програми. Очевидно ние не можахме да намерим пресечна точка," заяви тя.

Вицепрезидентът коментира консултациите с политическите партии при президента преди обявяването на датата за парламентарните избори и заяви, че СДС не е била пренебрегната при тези разговори от държавния глава.

"Може би оценката на ГЕРБ към собствения им коалиционен партньор - СДС, е такава, че не са счели за необходимо да ги поканят в делегация си по време на консултациите," подчерта Йотова.

Тя обясни още, че на разговорите са били поканени партиите, които имат най-голям шанс да влязат в следващия парламент, според социологическите проучвания, и партии, които са имали активна позиция и са давали препоръки и идеи към президентската институция.

„Президентът каза датата за избори, оттук нататък на ход са политическите партии. Техните послания трябва да чуем. Трябва да чуем какво предлагат, за да се смени именно този политически модел, заради който хората бяха и са на улицата вече почти 200 дни“, каза още вицепрезидентът.

Единствено партия ГЕРБ и една астроложка не са доволни от датата за изборите, каза Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай