Йотова: Според ЕП трябва да се свали имунитета на Сидеров

Йотова: Според ЕП трябва да се свали имунитета на Сидеров | StandartNews.com

София. Според европейска практика в случай като този, в който е замесен лидерът на Атака Волен Сидеров, съответната институция трябва да разпореди сваляне на имунитета. Това заяви евродепутатът от Партията на европейските социалисти Илияна Йотова пред "Фокус".

Според нея "в случая най-доброто решение би било свалянето на депутатския имунитет, така както се постъпва тук в Европейския парламент."

"Тогава, когато съответните органи, в случая прокуратурата, намери достатъчно основания да поиска имунитета на един депутат, независимо кой е той, независимо каква е неговата роля, съответната институция веднага да разпореди отнемането на депутатския имунитет. След това този същият политик да има възможност да изчисти името си, да докаже своята правота и, разбира се, възможност да се върне обратно и да получи своя статут. Тук така постъпваме в ЕП. Неведнъж и два пъти се е стигало до отнемане на депутатски имунитет. При нас тази процедура е много добре разписана, няма драми в това отношение." Ако прокуратурата в България намери достатъчно основания, свалянето на депутатския имунитет на Волен Сидеров е най-добрият подход, подчерта Илияна Йотова.

По думите й залогът за евроизборите в цяла Европа е много голям и кампанията в някои страни започна още преди година и половина. Тя подчерта, че би било наивно да се смята, че надпреварата у нас ще бъде само на полето на политическите идеи и ще премине без скандали и компромати. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай