Йотова влезе в скандала със земеделците. Настъпи кабинета

Надявам се да се намери разумно решение, каза вицепрезидентът

Йотова влезе в скандала със земеделците. Настъпи кабинета | StandartNews.com

Вицепрезидентът Илияна Йотова влезе в скандала с протестиращите земеделци и остро критикува кабинета. 

"Финансирането може да е инструмент в момента, но не може да е дългосрочна мярка. Когато политиките са сгрешени, те всеки път ще изискват все ново и ново финансиране", каза Йотова.

Надявам се да се намери разумно решение и да се намерят за разумни аргументите на българските земеделски производителите, коментира още вицепрезидентът.

"Не приемам тона на Министерския съвет и на министър-председателя, който е на принципа "Разделяй и владей" - насъскване на едни производители срещу други", каза още Йотова.

Според нея има проблеми в сектора. "Има и с реализирането на Зелената сделка, което е проблем повече за производителите в Западна Европа, но проблеми има и за страни като нашата по отношение на безмитния внос с Украйна. Всички тези въпроси трябва да бъдат огледани и анализирани, да се намерят най-добрите решения", добави вицепрезидентът.

Йотова се обърна към земеделския министър Кирил Вътев: "Трябва да говори с гласа на тези, които поставят въпроса за новата селскостопанска политика, как ще бъде реализирана. От момента, в който са взети решенията, ние сме поставени в различни условия за това как ще бъдат субсидирани земеделските производители от тук нататък".

"В Европа се спират субсидиите, които допълнително се даваха за дизелови горива, забранява се употребата на различни хербициди, които допълнително оскъпяват производството. Трябва да видим как ще бъде регламентиран пазара с вноса от страни извън ЕС, тъй като европейското земеделие става неконкуретноспособно ако се спазват всички регулации", предупреди вицепрезидентът.

Тя се възмути от оплакванията на властта, че земеделският протест е точно в навечерието на ротацията. "За мен това бе най-смешният аргумент. Ние сме в дълг към българските земеделци, защото при подписването на Договора за ЕС бяха направени съществени пропуски, резултатите от които виждаме днес. Като се преосмисля цялата европейска селскостопанска политика, трябва да се помисли как и на европейско ниво да бъдат защитени интересите на нашите земеделци", заяви вицепрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
krasi57
преди 2 месеца

Овца !!!

Откажи