Йотова остра към Скопие. Заканата

Вицепрезидентът постави цветя на паметника на Апостола

Йотова остра към Скопие. Заканата | StandartNews.com

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова се срещна с представители на българската общност в Република Северна Македония в сградата на българското посолство в страната и им благодари за куража да отстояват българското си самосъзнание, традиции, език, история, предаде БТА.

"Нашата обща цел е да свалим градуса на напрежението, да се борим ежедневно с този ужасяващ език на омразата, който се лее в Северна Македония по отношение на България и българския народ, срещу всички опити за дискриминация на българите в в страната. Каквито и да са действията на Република Северна Македония, каквато и пропаганда да има, ние няма да отстъпим от споразуменията, които имаме. И ако българите не бъдат вписани в конституцията на страната, няма да има и сантиметър напредък в преговорите на Република Северна Македония за европейско членство. Няма да има междуправителствена конференция, няма да има доклад на ЕК, с които да започнат реалните преговори", посочи Йотова след среща с посланика на България в Северна Македония Ангел Ангелов.

По думите й България внимателно наблюдава ситуацията в страната, "кой и как подготвя евентуалните текстове, за да се впишат българите в конституцията на Северна Македония, как тези текстове ще бъдат приети, как ще реагират политическите сили, но най-вече институциите в Северна Македония.

"Ние винаги ще бъдем ваши защитници, така както защитихме това невинно момче, Християн Пендиков, което за малко не загуби живота си, защото се чувства българин и е член и секретар на български клуб. Не наличието на български паспорт прави човека, важно е неговото самосъзнание, и всеки с българско самосъзнание ще бъде защитен", посочи Йотова, припомняйки, че българският президент Румен Радев поставя въпроса за правата на българите в Северна Македония на всяка среща на върха в Брюксел, включително и на последното заседание на Европейския съвет.

Илияна Йотова спря в Скопие, за да поднесе цветя на барелефа на Васил Левски на сградата на посолството на връщане от Косово, където се срещна с президента на страната Вьоса Османи по повод 15-та годишнина от обявяването на независимостта на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай