Йотова: С Радев ще коригираме политики

Няма да сме съглашателската институция, която подпира изпълнителната власт и й приглася, каза вицепрезидентът

Йотова: С Радев ще коригираме политики | StandartNews.com
  • Няма да сме съглашателската институция, която подпира изпълнителната власт и й приглася, каза вицепрезидентът

С президента Радев няма да допуснем да бъдем съглашателската институция, която да подпира изпълнителната власт и да й приглася. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в  предаването „120 минути“ по бТВ. Тя даде оценката си в отговор на въпроса как би описала отношенията между президентството и правителството. Това са две институции, които работят спрямо правомощията си, каза вицепрезидентът. И допълни: „Ние казахме на хората преди две години, че ще слушаме това, което казват, и ще се опитаме да коригираме политики“.

Не е важно кой колко евродепутати ще изпрати, а те да знаят кой е общият български интерес, каза още Илияна Йотова. И допълни: „Знаете ли колко много ми липсва думичката съгласие”. „Прекалено много се намразихме в България. Сега предстоят европейски избори. Много жалко би било, ако допуснем някаква партизанщина да ни завладее. Отново някакви дребни, вътрешни проблемчета. Надскачане между партиите“, коментира вицепрезидентът. Тя припомни, че България ще прави четвъртите подред избори за Европейски парламент. И изрази увереност, че има поне 7 точки, „в които можем да отидем с еднакви позиции“. Според Йотова това може да се постигне независимо от партийните различия. Не очаквам позитивна кампания, прогнозира Йотова. И заяви: „Очаквам кампания, която ще се води повече на национален терен”.

„Искам да кажа добра дума за сегашния състав на българската делегация в ЕП. На няколко пъти ние сме били дори повече на висотата, отколкото е националната ни политика“, допълни още вицепрезидентът. „Това е моето пожелание и към колегите, които ще бъдат от май месец нататък тази година в европейските институции“, каза още Йотова.

Попитана дали е съгласна с предложението за обвързването на европейските фондове с върховенството на закона, Йотова посочи, че подкрепя тази идея. „И тук не става въпрос само за злоупотреба с фондове. Става въпрос и за държави, в които не се спазва върховенството на закона и от гледна точка на човешки права – това не трябва да се пропуска. Когато една държава става член на Европейския съюз, тя подписва договор и знае какви са нейните права и нейните задължения. След като една страна вече не си изпълнява задълженията и иска само права, естествено е, че ще се задейства някакъв механизъм“, заяви вицепрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай