Йотова каза буквата на България

Кирилицата изгражда мостове и стопява ледове, заяви Радев

Йотова каза буквата на България | StandartNews.com

Коя е буквата на България? Отговорът даде вицепрезидентът Илияна Йотова на първия международен форум за кирилицата, организиран в София по нейна инициатива. Буквата е Б - с нея започва името на Родината ни и най-светите за българина неща: бащина стряха, благодаря, благословия, Бог, каза Йотова. Инкрустирана с геометрични фигури буква Б, сякаш излязла от средновековните ръководи, бе символ на форума. Значки с емблематичната буква Б сложиха на ревера си вицепрезидентът Йотова и гостите на форума.

Ние, българите, сме призвани да бъдем пазители на кирицата. Тя е най-ценният наш дар към цивилизацията. Кирилицата изгражда мостове и стопява ледове и уверено заслужи място в европейското семейство, заяви президентът Румен Радев във видео приветствие пред учените от 11 държави от целия свят, които участваха в конференцията "И ний сме дали нещо на света". Тя бе организирана със съдействието на БАН и на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев".

Недопустимо е историята да се подменя, преиначава, забравя, за да обслужва геополитически интереси. От уважение към историята и героите към миналото ни няма да споменавам авторите на подобни лъжи. Историята на славянския свят не бива да е обвита в невежество и най-доброто средство срещу това е науката, каза Илияна Йотова. Тя предупреди, че е опасна тенденцията българският език да се измества от факти, които нямат нищо общо с науката.

Кирилицата е емблема за православието. Но заплашена ли е от изчезване нашата графична система, попита Йотова. И обясни целта на форума и амбицията й той да се прави на всеки 2 г. Противопоставяме се на всякакви опити и от Изток, и от Запад да се отрича приноса на ранната българска държава, както и на двете книжовни школи - Охридската и Преславската. Срещу посегателството не трябва да се мълчи, защото няма давност към културното ни наследство, и то е на целия славянски свят, каза още Йотова. Тя разказа, че още от далечни времена българският език се изправя срещу древногръцки, латински, а днес е третият език в ЕС.

Вече 12 века азбуката ни е нашият пазител и ореола над нас. Езикът, който ражда идентичност, самоопределение и национална принадлежност, каза още Йотова. И напомни, че българите не са загубили словото си и в тежките години и благодарение и на него са извоювали свободата си.

В 21 век културната идентичност и самочувствие стават още по-важни в условията на глобалния свят, допълни вицепрезидентът.

Емлемата на форума е стилизирана буква Б. Като България, различна и от латински. Нашата буква - бащина земя, благословия, благодарност, Бог. Като знак за мисията ни - да пазим кирилицата и да черпим от нея сили за бъдещите поколения, обясни Йотова.

Конференцията събира някои от най-добрите българисти у нас и от целия свят, които освен научните аспекти, ще коментират и политическата употреба на кирилицата. Събитието е замислено като част от бъдещата Национална единна стратегия за опазването и развитието на българския език в България и извън пределите й.

Между 250 и 300 милиона души по света пишат на кирилица. Тръгнала от българските земи, днес тази азбука е в основа на целия славянския свят. А България е държавата, благодарение на която оцеля славянството и тази култура. Което е основа за национална идентичност, самоопределяне и самочувствие. Затова от години вицепрезидентът Йотова води битка срещу опитите на други славянски държави да изопачат историята и срещу спекулациите кой и кога е създал кирилицата.

От години тя настоява за създаването на български културен институт от типа на испанския "Сервантес" и немския "Гьоте". Нееднократно е акцентирала на необходимостта от стандарти за преподаване на български език извън страната ни. Пак нейно е настояването владеенето на български език да бъде условие за даване на гражданство.

Приветствие бе прочетено и от името на патриарх Неофит. Той призова да се насърчава използването на славянската азбука в днешните времена, когато все по-често ставаме свидетели на загърбването на кирилицата и използване на латиницата. Днес се нуждаем от пазители и продължители на делото на Светите братя. България е държава на духа, убеден е патриархът.

Добруването на народа ни навсякъде по света минава именно през езика, заяви служебния министър на културата проф. Велислав Минеков. Дълбоко вярвам в интелектуалната мощ и гении на българите, обяви той и обясни, че Министерството на културата подкрепя усилията на учените в опазването на езика ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай