Йотова и Минеков уважиха юбилея на Желязната църква в Истанбул

На събитието присъстваха Вселенският патриарх Вартоломей и официални лица от България

Йотова и Минеков уважиха юбилея на Желязната църква в Истанбул | StandartNews.com

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва днес в отбелязването на 130-тата годишнина от полагането на основния камък на българската православна църква на брега на Златния рог "Св. Стефан", известна още като Желязната църква.

На събитието присъстваха Вселенският патриарх Вартоломей, както и редица официални лица от България и представители на българската общност в Истанбул. Сред официалните гости бяха министърът на културата проф. Велислав Минеков, българският посланик в Анкара Ангел Чолаков, председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе и др.

Тържествената служба, която продължи около два часа, беше отслужена от архимандрит Харалампий Ничев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи кратко, но емоционално приветствие, в което подчерта, че 130-тата годишнина на храма "Свети Стефан" е много важно събитие и определи Желязната църква в Истанбул като символ на единството и българската народност.

Поднесени бяха и множество дарове на църквата, включително от Вселенския патриарх Вартоломей и от Йотова, която дари икона.

По-късно тя ще открие новата учебна година за учениците и учителите в българското неделно училище "Свети Свети Кирил и Методий" в Истанбул, което се помещава в Екзархийския дом в квартал Шишли. Основано преди 6 години, то е единственото българско училище в Турция.

Утре вицепрезидентът ще има серия от срещи, включително с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай