Неделя,

Йорданова: Промяната в статута на главния прокурор закъсня

От: Агенция Стандарт -
2491
Йорданова: Промяната в статута на главния прокурор закъсня
A
A
A

Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира, че една от най-важните и изключително закъснели реформи е свързана с промяната в статута на главния прокурор.

Надежда Йорданова очаква резултатите на проверката на КПКОНПИ по сигналите за дейността на Иван Гешев, които могат да ѝ дадат основание да упражни правомощията си по Закона за съдебната власт.

"Така или иначе очакваме на 8-ми февруари решението на Конституционния съд по повод на искането за тълкуването на Конституцията, дали министърът на правосъдието може да иска предсрочно освобождаване на мандата на главния прокурор. Ако е отрицателно, ще се запознаем с мотивите на Конституционния съд и, ако са необходими законодателни инициативи за изясняване на нормите, било то конституционни, било то на законодателно ниво, ще ги поставим на вниманието на народните представители да ги обсъдят. Разбира се, ако Конституционният съд излезе с подобно тълкуване, въпреки че за мен нормата е толкова безспорна в Конституцията, но все пак нека да изчакаме всяка от институциите да си свърши работата", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова, цитирана от БНТ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички