Йорданова: Промяната в статута на главния прокурор закъсня

Това е една от най-важните и изключително закъснели реформи, заяви правосъдният министър

Йорданова: Промяната в статута на главния прокурор закъсня | StandartNews.com

Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира, че една от най-важните и изключително закъснели реформи е свързана с промяната в статута на главния прокурор.

Надежда Йорданова очаква резултатите на проверката на КПКОНПИ по сигналите за дейността на Иван Гешев, които могат да ѝ дадат основание да упражни правомощията си по Закона за съдебната власт.

"Така или иначе очакваме на 8-ми февруари решението на Конституционния съд по повод на искането за тълкуването на Конституцията, дали министърът на правосъдието може да иска предсрочно освобождаване на мандата на главния прокурор. Ако е отрицателно, ще се запознаем с мотивите на Конституционния съд и, ако са необходими законодателни инициативи за изясняване на нормите, било то конституционни, било то на законодателно ниво, ще ги поставим на вниманието на народните представители да ги обсъдят. Разбира се, ако Конституционният съд излезе с подобно тълкуване, въпреки че за мен нормата е толкова безспорна в Конституцията, но все пак нека да изчакаме всяка от институциите да си свърши работата", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова, цитирана от БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай