Йордан Цонев: Нямаме проблем истината за КТБ да излезе наяве

Йордан Цонев: Нямаме проблем истината за КТБ да излезе наяве | StandartNews.com

София. "Истината за КТБ трябва да излезе наяве, ние нямаме проблеми", категоричен бе председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев от ДПС.

Цонев заяви, че ще предложи да се включи текст в актуализацията на бюджета, с който да започне изплащането на гарантираните влогове до 100 000 евро преди обявяването на банката в несъстоятелност, и припомни, че за да започне незабавно изплащане, трябва банката да бъде обявена в несъстоятелност, което пък не може да стане преди да й бъде направена оценка.

Трябва да се вдигне нивото на дефицита с 0,9 % от БВП, което е 700 млн. лева. Не съм голям оптимист, че това ще се случи, каза Цонев пред Нова ТВ.

Според него ГЕРБ се държат разнопосочно и при президента са били склонни да подкрепят бюджета. "Но при положение, че БСП не го подкрепя, Борисов каза, че ще влязат толкова депутати, колкото е необходимо да се гласува актуализация на бюджета на НЗОК. Трябва да се актуализира големият бюджет. Трябва да се осигурят застраховки срещу рисковете", посочи Цонев.

ЕК сега ни напомня, че не можем да останем в ситуация, в която вложителите чакат някакво неясно време, в което да им се изплатят парите. КТБ трябва да бъде обявена в несъстоятелност, което не може да стане преди оценката на активите. Ние подкрепихме отварянето на кредитните досиета, за да е ясно кой какво е правил там. Банкерите тогава се изказаха, че това ще нанесе удар на цялата банкова система. Ако не може да се разкрие цялата банкова тайна, тогава предлагаме да се разкрие част от нея за големите вложители. Не може ДПС да бъде обвинявана за тази банка, подчерта Цонев.

Той също каза, че от ДПС предлагат да дойдат международни финансови одитори и да направят одит на всички активи и да извадят кредитните досиета на КТБ.

"Големите одиторски компании имат финансови разузнавания. Тези международни отдели от големите одиторски къщи да проследят къде са трансферирани парите от КТБ. Пеевски само даде предложение, което е актуално наистина. Пеевски не е в конфликт на интереси. Международни финансови одитори да направят оценка на активите, защото тук в България никой няма да повярва на нашите. Истината за КТБ трябва да бъде показана пред българското общество, заяви Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай