Събота,

Йончева твърди, че е заковала "Ало, Банов съм"

От: Стандарт -
Йончева твърди, че е заковала "Ало, Банов съм"
A
A
A

Елена Йончева заяви, че дава оригинален запис на специализираната прокуратура по аферата "Ало, Банов съм". Той бил направен на 21 март 2016 г. с телефон от служител в министерството на културата. "Смятам, че този път специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване на аферата "Ало, Банов съм", каза лидерът на червената евролиста на специален брифинг. Йончева заяви категорично, че няма да разкрие източника си. 

„Проверих записа, направен е на 21.03.2016 г. и неговата продължителност и съдържание отговарят напълно на копието на електронния запис, който предоставихме на специализираната прокуратура", заяви Йончева.

БСП обжалват постановлението, с което спецпрокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов за строежа на Ларгото.

Проверката, която започна заради сигнал от БСП, не е установила нарушения, съобщиха тогава от прокуратурата. В постановлението се посочваше, че Йончева е получила записа на диск, който унищожила и така от държавното обвинение се наложило да работят с копие, чиято автентичност не може да се докаже.

Йончева заяви още, че БСП няма да позволи аферата "Ало, Банов", да бъде заметена като тази "Ало, Ваньо".

На 30 януари Елена Йончева изнесе записи, чрез които се твърди, че настоящият министър Боил Банов, в качеството си на заместник-министър на културата през 2016 г., е съдействал за опрощаването на около 700 000 лева неустойка на строителна фирма, работила на втори и трети етап на античния културен комплекс „Сердика“, намиращ се в центъра на столицата. Фирмата е дължала неустойката заради закъснение.

Веднага след това главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни.  След разпространения запис Боил Банов  пък заяви, че ще съди всички по веригата.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички