Събота,

Явор Нотев: Поправката "Сидеров" нарушава конституцията

От: Администратор -
976
Явор Нотев: Поправката "Сидеров" нарушава конституцията
A
A
A

Предложеното решение за снемане на имунитет на народни представители, включва точки за образуване на наказателно производство срещу г-н Сидеров и г-н Чуколов. По Конституция легитимност имаме само по т. 2. 14-дневният срок за това искане е изтекъл и депутатите не са се отказали доброволно от имунитета си. Освен това наказателното производство се води срещу неизвестно лице с имунитет, а това е нарушаване на закона. Това обяви от парламентарната трибуна депутатът от "Атака" Явор Нотев.

"Задържането като мярка за неотклонение не може да се разглежда отделно от задържането под стража. Тези специафични юридически проблеми трябва да се разгледат предварително в правна комисия. Предложение по принцип да се образуват наказателни производства без да се индивидуализират е недопустимо", смята още той. Трябва да разграничим текстовете от правилника на НС и Конституцията. Г-н Сидеров вече се отказа от своя депутатски имунитет по предишно дело. Няма как да се откажем от правилата, допълни Нотев.

Цачева пък поиска реплика. "Категорично възразявам срещу внушението ви, че са нарушени разпоредби на правилника или права на народни представители. Тя припомни, че е имало подобни казуси и в предишни НС. "Разпоредбата на нашия правилник по повод 14-дневния срок се отнася до забрана в пленарна зала да се гласува забрана за допускане до зала. Една комисия може и е длъжна да се произнесе по всяко конкретно искане. Това което ни предлагате е допълнително затрудняване на работата на депутатите и допълнително падане на авторитета на НС", каза Нотев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички