Явор Нотев: В ОП все още не е решено за евровота

Според Нотев съревнованието кой да води европейската листа е „съвсем нормална политическа амбиция, от гледна точка на всеки участник в управлението на страната“...

Явор Нотев: В ОП все още не е решено за евровота | StandartNews.com

От момента, в който инициативен комитет издигна кандидатурата на господин Ангел Джамбазки за евродепутат, по някакъв начин партия ВМРО пое самостоятелен път за явяване на евроизборите. Естествено, че те не биха се отказали да подкрепят своя член и настоящ евродепутат. Това каза за БНР заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев от партия „Атака“ по повод настроенията на партиите от коалиция „Обединени патриоти“ за явяване на евроизборите:

„В момента ситуацията е динамична, все още не е разрешена, не е намерила своя окончателен изход“, подчерта той в интервю за БНР но подчерта, че това не е знак за напрежение в коалицията и не е загубил надежда партиите да се явят заедно на европейските избори:

„Форматът наистина ще означава много, той ще е послание и към нашите избиратели“, каза той, но допълни: „Няма как да отговоря дали приветствам обща листа, без да знам кой води листата, как е подредена тя и какви са посланията, които водачът на листата излъчва към избирателите“.

Според Нотев съревнованието кой да води европейската листа е „съвсем нормална политическа амбиция, от гледна точка на всеки участник в управлението на страната“ и „това съревнование е съвсем отговорно, а и до някаква степен – оспорвано“. Той припомни, че партиите в коалицията имат различия по някои външнополитически теми, сред които и отношението към Русия. Именно въпросите, по които партиите нямат общо становище, а не личното его, са причина за споровете около единното явяване:

„Изпращайки депутат в Европейския парламент от името на "Обединени патриоти", ние изпращаме посланик, който е склонен и е готов самоотвержено да защитава едната или другата позиция. Виждате, че тук по начало има един проблем, който не е междуличностен, не е дребнав, не е за подценяване. Тези въпроси трябва да бъдат решени предварително, преди да си говорим кой ще води листата“.

По повод настояването на НФСБ за промяна в ръководството на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Нотев коментира:

„Връщането на г-н Валери Симеонов в парламента, след като той беше бламиран от българските граждани на позицията, която заемаше – вицепремиер, създаде обстановка, при която може да се мисли, че двама лидери на партии, защото третият е вицепремиерът Каракачанов, като че ли естествено трябваше да пренаредят решението на въпроса за водачеството на парламентарната група, поне от гледната точка на колегите от партията на г-н Симеонов“.

Нотев бе категоричен, че народните представители от „Обединени патриоти“ поддържат колегиални отношения и темата за разногласията между тях е преекспонирана и не отговаря на истинската ситуация в групата.

Юристът оцени като „твърде динамична“ обстановката около Изборния кодекс, но беше категоричен, че „тези въпроси задължително трябва да намерят своя отговор и пътят към този отговор не е в бойкота на парламентарните заседания. Бягството от отговорност, от защитата на позицията на избирателите, които са те изпратили с определена мисия, не е решение“.

По отношение на предложените промени в Правилника за работа на НС, които биха лишили от възнаграждения депутатите, пропуснали заседания, той коментира:

„Представата, че тези финансови правила се отнасят само за тези народни представители, които сега и в момента, по свои съображения и убеждения или пък под натиск на ръководството на партията, не се явяват на работа – ние трябва да се освободим от подобно разбиране и да се разбере, че тези правила се отнасят до всички народни представители и биха били приложени и по отношение на тези, които сега ги пишат“.

Правната комисия в НС ще разгледа днес и предложенията на омбудсмана за промени в ГПК. Нотев заяви, че очаква с интерес дебата и допълни:

„Това, което направи г-жа Манолова, има своя смисъл, своето основание и приветствам нейната инициатива. Много се надявам да бъдем градивни в решението си, когато обсъждаме внесените от нея документи“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай