Янев обвинява НЦИОМ в манипулации

Янев обвинява НЦИОМ в манипулации | StandartNews.com

София. Обвинения в манипулации на предизборните прогнози на НЦИОМ се съдържат в открито писмо, подписано от Яне Янев. Писмото е адресирано до директора на центъра за изследване на общественото мнение Лидия Йорданова.

Става въпрос за публикуваните данни за електорални нагласи към 25 април от национално-представително изследване на НЦИОМ. "Някои от тези данни, или по-скоро представянето им, предизвикват недоумение.", пише Янев.

"Според изследването четири партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака, със сигурност имат място в следващия парламент.
Веднага след това е посочено, че Движение България на гражданите получава 3% и, цитирам публикация в сайт, „остава най-близо до групата на партиите, които със сигурност попадат в новия парламент."
По-нататък се съобщава, че няколко партии, сред които и РЗС, са в „граничната зона", определена от НЦИОМ между 2 и 4%, и имат „своите шансове". Очевидно е внушението, че партията на Кунева кажи-речи влиза, а другите – май не.
Въпросът е: как така партия с три процента е фаворит, а партии с два до четири процента изостават от нея?"

Лидерът на РЗС тълкува изнесените данни за 3% от една страна и "между 2 и 4%" от друга страна като равностойни и настоява за обяснение защо те не са представени като равностойни в медийните публикации. 

"Ето така се правят манипулациите. Числата са уж верни, а тълкуването им с думи заблуждава. Но който заблуждава за едно, нямам основание да му вярвам и за всичко останало. Защо трябва да ви вярвам и на цифрите?
Знаете, госпожо Йорданова, че не си говорим повече от две години. Мисля, че разбрахте каква е причината. Повтарям още по-силно: искам ревизия на НЦИОМ и ще я постигна скоро.", заявява Янев в писмото и изразява увереност в истинската електорална тежест на своята партия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай