Сряда,

Янев скочи срещу еврото. Защо?

От: Агенция Стандарт -
22877
Янев скочи срещу еврото. Защо?
A
A
A

Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев „Български възход” публикува позиция в която заявява, че въвеждането на еврото в България трябва да се отложи. По думите им всяко прибързано решение в посока приемане на еврото в България, без необходимите обективни условия и предпоставки за това, крие огромни рискове, които в условия на глобална нестабилност и неустойчивост, могат да имат разрушителен ефект върху българската икономика и нашето общество.

Ето и цялата позиция:

По повод намерението датата за въвеждането на общата европейска валута да остане 1 януари 2024 г., ние, от "Български възход", ясно заявяваме своята позиция, че всяко прибързано решение в посока приемане на еврото в България, без необходимите обективни условия и предпоставки за това, крие огромни рискове, които в условия на глобална нестабилност и неустойчивост, могат да имат разрушителен ефект върху българската икономика и нашето общество.

Аргументите ни в тази посока са следните:

1.Изправени сме пред предизвикателството да управляваме поредица от кризи, притежаващи сериозен потенциал да подкопаят нашата социално-икономическа и политическа стабилност. Намираме се в постпандемична обстановка. Близо до границите ни се разгръща мащабна война, която генерира несигурност и непредвидимост, катализира глобални инфлационни тенденции, потиска икономическата активност и компрометира ключови вериги на доставки. Във вътрешнополитически план имаме нестабилна и неефективна управленска конфигурация, която е неспособна да решава важните за обществото проблеми и на практика сама по себе си провокира нестабилност и създава кризи. Всеки един от тези фактори е с достатъчна тежест, за да ни накара да преразгледаме решението си за бързо присъединяване към еврозоната, а всички накуп - правят това решение задължително.

2.Ниските нива на доходите у нас създават негативни предпоставки за вземането на подобно решение. Те ще направят понасянето на потенциалния инфлационен шок, който почти сигурно се очаква след въвеждането на общата валута, още по-трудно и непрогнозируемо. Ние считаме, че за да избегнем този негативен ефект, доходите в България трябва да бъдат минимум 75% от средните европейски. В момента знаем, че България е сред страните с най-ниски доходи.

3.От "Български възход" сме убедени, че всяко едно важно решение, касаещо съдбата на цялата нация и засягащо фундаментално общественото ни развитие в перспектива, каквото е именно присъединяването ни към еврозоната, следва като минимум да бъде предмет на широк обществен дебат, на пълноценно обществено обсъждане, в рамките на което следва да бъдат чути позициите и притесненията на всички заинтересовани обществени групи – бизнес, банков и финансов сектор, потребителски организации, неправителствен сектор и др..

Ние считаме, че перспективата на България за членство в еврозоната трябва да кореспондира със създаването на подходящите предпоставки и условия в това отношение, а именно: да бъдат изпълнени всички изисквания за безпроблемното въвеждане на новата валута; да имаме устойчивост и възходящо развитие на икономиката; да е налице обществено съгласие. Не можем да очакваме, че решение, което е въведено императивно, е в състояние да доведе до положителни резултати. Ето защо ние се обявяваме за отлагане въвеждането на еврото.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички