Петък,

Янев очаква 4,5% инфлация до края на годината

От: Стандарт -
Янев очаква 4,5% инфлация до края на годината
A
A
A

Според Стефан Янев икономиката се развива добре и расте, а инфлацията у нас е съизмерима с тази в цяла Европа. Той обясни, че според Националния статистически институт инфлацията е 3-4%, а до края на годината прогнозите са за 4.5%. Премиерът отговаря на въпроси на живо във Фейсбук.

Премиерът Стефан Янев отговаря на въпроси във Фейсбук НА ЖИВО

"Инфлацията се дължи както на тръгването на икономиката, така и не цените на енергоносителите. Този процес е глобален и не трябва да ни учудва", посочи премиерът.

Янев подчерта, че служебният кабинет от май месец насам съзнателно е работил за повишаване на доходите на населението и в частност социалните плащания.

"Факт е, че добавката от 50 лева беше запазена за цялото лято, като за последните три месеца нарасна до 120 лева. От декември влиза новото правило за изчисляване на пенсиите. Всички пенсионери получават увеличение на доходите си", обобщи Янев.

"Усилията на служебния кабинет са били за подпомагане на това икономическо възстановяване. Обявяването на допълнителни мерки на много хора може да изглежда закъсняло, то беше направено в един много кратък период от време и аз самокритикувах нашите действия като кабинет, но стремежът беше държавата да бъде максимално отворена, като не се пренебрегват мерките", каза още Стефан Янев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички