Вторник,

Янев готов да се извини на лекарите, но не и на Ангелов

От: Стандарт -
Янев готов да се извини на лекарите, но не и на Ангелов
A
A
A

Готов съм да се извиня на лекарите, които се почувстваха засегнати от думите ми. Това заяви премиерът Стефан Янев по време на парламентарния контрол в парламента. Темата беше повдигната от бившия здравен министър Костадин Ангелов.

Вчера в отворено писмо от Българския лекарски съюз поискаха извинение за казаното по време на блиц контрола в четвъртък от Янев, че "войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва". Тези думи предизвикаха незабавна реакция от страна на БЛС. В писмото си лекарите подчертаха, че медиците не заслужавали такова отношение, което те определиха като цинично.

Ето какво каза още служебният министър-председател:

"Oтностно необходимостта да се извиня за един разговор, които започна с думата "война", вкарана от него ( Костадин Ангелов - бел.ред.) във вчерашния блиц контрол, обявявайки че българските лекари се намират във война, което аз съм съгласен да приема, че е така. Всяка една дейност, която е в интерес на хората, по отношение на тяхното здраве и живот, може да приема, че е война. Влизайки в тази терминология обаче и смесвайки клетвите, аз нямам нужда да бъда образован какво точно съдържа Хипократовата клетва, но тръгвайки от военната термнология, искам да ви кажа едно, г-н Ангелов, ако вие сте изучавали медицина и знаете подробно какво съдържа Хипократовата клетва, аз мога да ви кажа какво е значението на думата "война".

Всяка една война се спечелва, когато участващите в нея са убедени, че войната е справедлива. Ако вие в момента искате да внушите, че лекарите участват в несправедлива война, това вероятно е обида към тях. И ако смятате, че думите ми, които вчера съм казал, са обида към тях, аз съм готов да се извиня на тези, които се чувстват засегнати. Но аз си мисля и моето уважение, и това което съм казвал многократно към всички лекари и медицински специалисти и всички, които се борят за човешкия живот - "Дълбока благодарност!". Ако ви обижда това, че някой смесва парите с вашето присъствие в тази справедлива операция, да не я наричам "война", ако мислите, че думите ми са били такива, аз се извинявам. Но по отношение на факта, че се смесват думите и понятията и се търсят някакви краткосрочни политически дивиденти, г-н Ангелов, на вас не ви се извинявам.", заяви Янев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички